Figyelmeztetnek a veszélyre

2022.05.04. 18:29

Nincsenek gócpontok, ajánlott az óvatosság

Számos videó fut a közösségi oldalakon, ahol óriási szarvascsordát örökítettek meg a megyében.

Zs. J.

A szelíd állatok látványa lenyűgözi a internet népét, ám több esetben előfordult, hogy az útra tévedt vad balesetet okozott. Az elmúlt napokban az M6-os autópálya Pécs felé vezető oldalát kellett lezárni a megyehatár közelében, mert egy autó elütött egy szarvast, de hasonló gázolás történt korábban Bükkösdnél, ahol egy nagyobb luxuskocsiban keletkezett kár, és a sofőr is könnyebben megsérült. 

– Baranya megyében a vadelütéses baleseteknek nem alakultak ki gócpontjai – mondta megkeresésünkre a Baranya Megyei rendőr-kapitányság sajtóosztálya, mikor arra kérdeztünk rá, hogy melyik baranyai útszakaszokon van a legtöbb vadbaleset. 

Több baranyai útszakaszon vadveszélyt jelző táblák hívják fel a sofőrök figyelmét a vadakra. Ilyenkor érdemesebb a sebességből visszavenni, óvatosabban közlekedni, hogy a hirtelen az úttestre ugró szarvas, vadnyúl, fácán előtt megtudjunk állni. A rendőrség is hangsúlyozta, hogy a megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Például, ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/ó sebességgel megyünk, jóval több időnk lesz reagálni egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra. 

 

Ha egy vad mégis a gépkocsi elé ugrik, vészfékezzünk, soha ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot. Egy út menti fának, vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb lehet a baleset. Soha ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről az állatot, lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.  

A vadgázoláskor érdemes rendőrt hívni, attól függetlenül, hogy a vad elhullott vagy elment. A kiérkező baleseti helyszínelő vizsgálja, hogy a járművezető részéről megállapítható-e a KRESZ megsértése. Ha igen, akkor azt szankcionálja, ha nem, akkor rögzíti a tényeket. Megállapítja továbbá, hogy melyik vadásztársaság illetékes a területen, és intézkedik a kiértesítéséről, az elhullott állat elszállíttatásáról. 

– Az elpusztult állatot soha ne vigyük magunkkal, az lopásnak számít – hangsúlyozták a rendőrök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!