Alig van képzett munkaerő

2022.05.05. 17:30

Szakácsból és villanyszerelőből sincs elegendő a megyében

A munkaerőpiaci kereslet elemzése alapján a szakács, villanyszerelő, kőműves és hegesztő foglalkozás számít jelenleg hiányszakmának mind országos, mind megyei szinten. Azonban az építőiparon és a vendéglátáson túl Baranyában a kereskedelemben és a pénzügyi adminisztráció területén is sok a betöltetlen állás.

Radnai Balázs

Fotó: Frank Yvette

A megyei vállalkozások fejlődésének és növekedésének egyik legfőbb akadálya a szakképzett munkaerő hiánya. Ezen próbál segíteni a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipar Kamara (PBKIK) azzal, hogy a híd szerepét igyekszik betölteni az oktatás elméleti és gyakorlati része között, vagyis a szakképző iskolák és a gazdálkodó szervezetek között. 

Forrás: Mártonfai Dénes

– Igyekszünk a problémát komplexen kezelni a pályaorientációtól kezdve a szakképzésig és a munkáltatók által keresett alkalmas munkavállalók megtalálásáig – tudtuk meg Rabb Szabolcstól, az iparkamara titkárától, akinek a kezdeményezésére a PBKIK együttműködési megállapodást kötött a megye meghatározó, teljes körű személyzeti szolgáltatást nyújtó vállalkozásával, a Jobcapital Kft.-vel. 

A munkaerőpiac baranyai statisztikái teljes átfedésben vannak az országos adatokkal: a hiányszakmák első öt helyén a szakács, a bolti eladó, a villanyszerelő, a kőműves és a hegesztő áll, de ezekhez a munkakörökhöz hasonlóan stabil kereslet mutatkozik még autószerelők, targoncavezetők, vagyonőrök és pékek iránt is a régióban. Mindebből következik, hogy nem a munkahelyek számának hiánya okozza azt a meglepő tényt, hogy Baranya megyében 5,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, amelynél az országban csak Szabolcs-, Nógrád- és Borsod megyében rosszabbak a statisztikai adatok. 

Forrás: Huszár Márk

A helyzet a Covid alatti időszakhoz képest sokat javult, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg a pandémia idején meghaladta a húszezret az álláskeresők száma Baranyában, addig ma már csak tizenháromezren keresnek munkahelyet a régióban. 

A kormány weboldallal is segít

A kormány a munkát keresők és a vállalkozások közötti kapcsolatok erősítése érdekében elindította a KarrierM weboldalt. A munkaerő-közvetítést és a toborzáskiválasztás folyamatát is támogató felhasználóbarát felületet mind a cégek, mind a leendő munkavállalók díjmentesen használhatják. Az internetes oldal a vállalkozások és intézmények számára professzionális keretek között teszi lehetővé álláshelyek meghirdetését és az alkalmas jelöltek előszűrését és megszólítását. 

A könnyen áttekinthető portál a leendő munkavállalókat személyes tanácsadással és telefonos ügyfélszolgálattal segíti. A KarrierM munkatársai minden esetben ellenőrzik a feltöltött profilokat, ami garanciát jelent arra, hogy csak valós személyek és vállalkozások szerepeljenek az oldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!