Narancs riasztást adtak ki

2022.06.09. 13:35

Ismét elverte az eső megyénket - több helyen is villámárvizek alakultak ki (Galéria) - Videó

Fotó: Laufer László

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Baranya és Tolna megye egészére. 

Az érintett területen intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat. 

Az eső megérkezésére nem kellett sokat várni, hatalmas dörgések következtében kezdett el szakadni. Pécsett több helyen is kisebb, villámárvízek alakultak ki. Több lakásba annak ellenére is, hogy az ablakok, terasz ajtók be voltak csukva, sajnos beázások történtek. 

- A legutóbbi, hasonló felhőszakadás során - annak ellenére, hogy minden ablak csukva volt, - a nappalinkban állt a víz, a rossz nyílászárók miatt - mesélte olvasónk.

Több mint 29 milliméter eső zúdult Pécsre, a vasútállomáson, a város legmélyebben fekvő pontján igazi halastó alakult ki, halak helyett szilánkokkal - ahogy arról egy arra járó beszámolt - csónak helyett pedig kukák úszkáltak a felszínen.

Egy arra járó osztály a kirándulás egyik fénypontjaként kezelte a spontán fürdőzést. Volt aki esőkabáttal próbálta megvédeni magát attól, hogy bőrig ázzon, de valószínűleg ez itt már nem sokat segített.

A közösségi médián megjelent videón jól látható, hogy nem csak itt küszködtek a heves zivatarral, a nemrégiben átadott bevásárlóközpontba is betört a víz.

Főként ingatlanokba befolyt víz miatt kérik a tűzoltók segítségét.
Sok munkát ad a tűzoltóknak a felhőszakadás Baranya és Pest megyében. Pécsen kora délutánig több mint húsz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére. Elsősorban pincékbe, garázsokba befolyt víz eltávolításához kértek segítséget. A Bálicsi úton például egy udvart fenyegetett a vízbetörés, itt homokzsákokat is bevetettek a védekezés során. A Vas Gereben utcában nagy mennyiségű vizet szivattyúznak ki egy alagsorból, a Móricz Zsigmond téren pedig egy kidőlt tuját távolítottak el a tűzoltók. Pest megyében, főként Szigetszentmiklóson, Halásztelken és Érden, csaknem húsz esetben szintén elsősorban ingatanokba befolyt víz és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!