Vásárlásnál adják

2022.06.24. 10:31

Matrica segíti az adatok törlését

A különböző adathordozókról – mint például pendrive, okostelefon stb. – egy alkalommal lehetséges a végleges adattörlés, a tavaly december 1. óta hatályos szabályozás szerint.

– Az adattörlő matricát minden esetben a kereskedő bocsátja a rendelkezésünkre a termék megvásárlásakor – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület, összegyűjtve a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy a matrica mire jó és pontosabban hogyan működik. 

– Ha okostelefont, laptopot, tabletet, pendrive-ot vagy más hasonló eszközt vásárolunk, adattörlő matricát kell adnia hozzá az eladónak – hangsúlyozzák. A személyes adatok védelme ugyanis az online térben kifejezetten fontos, és egy kormányrendeletnek köszönhetően tavaly december 1. óta még nagyobb biztonságban tudhatjuk ezeket az információkat. 

Az adattörlő matrica segítségével a fogyasztók elkerülhetik, hogy ha eszközeik szervizbe kerülnek vagy eladják azokat, akkor mások hozzáférjenek a rajta tárolt fotóikhoz, dokumentumokhoz, egyéb információkhoz. A kereskedőknek kötelező ingyenesen biztosítaniuk az adattörlő matricát mind online, mind bolti vásárlás esetében. 

A Baranya Megyei Fogyasztóvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint a veglegestorles.hu oldalon az e-mail-cím és az adattörlő matrica számának, a készülék típusának megadása után egy tájékoztató levelet kap a fogyasztó, aminek a segítségével biztosíthatja, hogy az adatok véglegesen törlődnek, és illetéktelenek nem tudják visszaállítani azokat. Így a fotókkal, személyes vagy banki adatokkal való visszaélések lehetősége is kizárt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!