A jazz szürke eminenciása

2022.06.21. 11:30

Segít mindenkinek az alkotói folyamatokban, a zenekari műhelymunkában

Van egy pécsi jazz-zenész, aki évtizedek óta ott található a hazai élmezőnyben, de rendkívül csendes és szerény, talán éppen ezért ő a jazzénekesnők kedvence. Cseke Gábor jazz-zongorista harminc esztendeje tette át a székhelyét Pécsről Budapestre, ám ma este visszatér szülővárosába, a Piro­gránit udvarban játszik.

Mészáros B. Endre

– Néhány nagy név az elmúlt esztendőkből: Horgas Eszter, Kozma Orsi, Pocsai Kriszta, Tisza Bea, Szőke Szandra, most pedig Hajdu Klára zenekarával érkezik. Mitől ilyen népszerű a jazzénekesnők körében? 
– Egyszerűen csak jól érzem magam ebben a zongorista szerepben, persze ez nem csupán kíséretet jelent, hanem százszázalékos zenei jelenlétet. S tudják azt is, hogy nem akarok senkit legyőzni a színpadon. Ez egy közös interaktív és egymásra reflektáló izgalmas együttlét minden fellépésnél. 

– Igaz, hogy a lemezeket illetően is ilyen visszahúzódó? 
– Tény, hogy több mint száz album megszületésénél voltam közreműködő, de saját lemezem csak egy van, big bandre készült három évvel ezelőtt. Pedig szerzeményem több CD-nyi született már, és a hangszerelésekből is össze lehetne rakni még egyszer annyit. Hamarosan pedig szeretnék kiadni önálló szóló-, valamint triólemezt is. 

– Mennyire pécsi még? 
– Itt nőttem fel, huszonéves koromig itt éltem, de a nővérem hosszú ideje külföldön van, édesanyám is Budapestre költözött, csak édesapám testvére maradt a családból Berkesden. Viszont a Király utcát, a Széchenyi teret minden baranyai fellépésemkor végigjárom, mert ifjúkorom nosztalgikus helyszínei. 

– Mit takar az, hogy tehetségkutatók zenei vezetője, zenekarvezetője volt? 
– Hát nem az X-faktort meg más tévés programokat, hanem a Bartók rádió különböző jazzhangszerekre és énekre szervezett versenyeit. 

– Most Hajdú Klárával érkezik. Mutassa be ezt a formációt, és a péntek esti műsorukat. 
– A kitűnő jazzénekesnővel immár harmadik esztendeje játszom együtt. Közös munkánk eredményeképpen készült idén egy népdalfeldolgozás-lemezünk saját hangszerelésekkel, ezt mutatjuk be olyan kiváló zenésztársakkal, mint Richter Ambrus dobos, Soós Márton bőgős és a vendégünk, Borbély Mihály fúvós. 

– Játszik reggeltől estig. Van ezenfelül valamiféle hobbija? 
– Igen, nemcsak játszom, de hallgatom is a jazzt. Mostanában leginkább Bill Evans és Fred Hersch játéka áll közel hozzám. 

Forrás: vladimir velickovic

A Jókaiban kezdődött

Cseke Gábor 1971-ben született Pécsett. A Jókai utcai általánosba járt, a Széchenyi gimnáziumban érettségizett. Komolyzenei alapokat szerzett, majd Binder Károlynál kezdte a jazzjátékot. Korrepetitor a Zeneakadémián, rádiós tehetségkutatók közreműködője. Játszott a Budapest Jazz Orchestrában, Gyárfás István Quartetjében, Bolla Gábor, Tóth Viktor, Borbély Mihály zenekarában. Most a Modern Art Orchestrában, Hajdú Klára együttesében és az Oláh Szabolcs Quintettben aktív, továbbá Kozma Orsival lesz zenei bemutatója. Gyermekei: Lilla 22, Kamilla 20, Jácint 17 éves. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!