Fájó örökség

2022.06.11. 10:09

Vége a kommunista emléktáblának

Zs. K.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Riegl Gábor polgármester pénteken délelőtt formális keretek között távolította el a helyi kommunista párt alapszervezetének emléktábláját a Felszabadulás utca egyik házfaláról. Az eseményről a városvezető úgy fogalmazott: „helytörténeti múltunk egy-egy sokaknak fájó öröksége él még velünk. Lakossági kezdeményezésre egy újabb szimbolikus lépést tettünk ennek felszámolására.” 

Siklóson néhány hete került újra napirendre, hogy a város közterületeinek elnevezését felülvizsgálják, ezt a legtöbb településen már megtették, hiszen törvény is rendelkezik róla. A város főutcája most is a Felszabadulás nevet viseli, amely a kommunista diktatúra egyik legfontosabb állami ünnepére, ezzel az önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Emellett van még a városban Korvin Ottó (Korvin utca), Sallai Imre (Sallai utca), Kállai Éva (Kállai utca) nevét viselő közterület is, valamint a siklósi id. Kréth Imréről, a magyar kommunista párt helyi szervezetének megalapítójáról, párttitkáráról is neveztek el utcát a Tenkesalján. Az üggyel megbízott munkacsoport hamarosan javaslatot tesz a képviselő-testületnek a megváltoztatandó közterületnevekre. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!