Tervezik az újabb záportározót

2022.07.15. 12:28

A Pécsi-víz völgyében, Velény mellett készülhet el az újabb tó

Velény A három éve Magyarhertelend határában létrehozott Barátúri-tó után egy újabb záportározója lehet Baranya megyének, Velény határában. Mint arról a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) lapunkat tájékoztatta, kormányhatározat által biztosított forrásból a „Dombvidéki tározók Magyarország területén” elnevezésű projekt keretén belül országos szinten 10 záportározó előkészítése van folyamatban, közülük az egyiket Velény mellett, a Pécsí-víz völgyébe tervezik. 

Jelenleg ennek a projektnek az előkészítő munkái vannak folyamatban: vízjogi engedélyezési tervei, az azokhoz szükséges terület igénybevételi tervek, valamint a megvalósíthatósági tanulmányok készülnek el várhatóan 2022. év végéig. 

A tározók a többletvizek okozta kártételek mérsékléséhez, valamint – a fenntartható fejlődésen keresztül – a vizek helyes hasznosításához járulnak hozzá, továbbá mérséklik a klímaváltozás okozta szélsőségeket. A projekt eredményeként kockázat-megelőző ár- és belvízvédelem valósul meg. A Velény mellé tervezett 47 hektáros tározó megvalósításával kapcsolatban konkrét időpontok és részletek még nem ismertek. Zs. K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!