Eláraszt a veszély

2022.07.13. 18:09

Egyre több gyereknek van már okostelefonja

Majdnem kétszer annyi 7-8 éves gyereknek van mobiltelefonja, mint négy évvel ezelőtt – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság reprezentatív kutatásából.

 

 Mindebből kifolyólag káros tartalmakkal is hamarabb futnak össze az online térben, ezért fontos a tudatos szülői hozzáállás az okostelefonok világához.

 

Az NMHH kutatása szerint míg 2017-ben még a nyolc év alatti gyerekeknek csak 14 százaléka rendelkezett saját mobiltelefonnal, addig a tavaly évvégi felmérésekben ez a szám már elérte a 24 százalékot, vagyis minden negyedik nyolc év alatti gyerkőc rendelkezik manapság saját okostelefonnal.

A szülők felelőssége óriási, ezért érdemes alaposan informálódni, mielőtt felügyelet nélkül hagyjuk gyermekünket az okoskészülékkel. A médiahatóság ezért is hozta létre a Gyerekaneten.hu internetes oldalt, ahol az idősebb, az online világban tapasztalatlan szülők is utánajárhatnak a veszélyeknek.

Hatalmas veszedelem leselkedik a mai gyermekekre, hiszen mint Gellért Lívia, a népszerű pécsi gyermekpszichológus tapasztalja, rengeteg traumatizált csöppség kerül hozzá, amiatt mert teljesen egyedül marad a képernyővel és emiatt befordul, vagy rettegést, szorongást, bepisilést okoz egy mesenézés közben váratlanul bevillanó ijesztő reklámfilm.

- Három éves kor alatt semmiképpen sem adnék a gyerek kezébe okostelefont vagy tabletet, de még óvodás, kisiskolás korban is ajánlott alaposan megszűrni a tartalmakat, amik a kicsik elé kerülhetnek – tanácsolja Gellért Lívia, aki szerint jobb félni, mint megijedni, vagyis fokozott óvatosságot igényel a szülőtől, hogy miként vezeti be a digitális térbe utódját. A gyermekpszichológus szerint ugyanakkor vannak kifejezetten olyan programok és játékok a telefonon, amelyek fejlesztik a logikai- és kombinációs készséget, illetve a térlátást.

- A legtöbb játékban az azonnal jutalmazás erős biokémiai folyamatokat indít el az agyban és az egész játékipar úgy van tudatosan felépítve, hogy függőséget okozzon, kiváltképpen a figyelemhiányos, idegrendszerileg elmaradott gyermekekben – hívja fel a figyelmet Gellért Lívia.

 

Digitális cukorka és digitális zöldség

Dr. Nicholas Kardaras nemzetközileg elismert pszichológus szaktekintély a „Képernyő rabjai” című könyvében alkotta meg a gyermekek okostelefon használatával kapcsolatban a digitális cukorka és a digitális zöldség terminológiát. A digitális cukorkák szerinte olyan tevékenységek, melyek elsősorban szórakoztatni akarnak, ám passzív fogyasztóként az ingeréhséget elégítik ki és ezáltal erősen fokozzák a dopamintermelést, ami miatt komoly függőséget alakítanak ki. Ezzel szemben a digitális zöldségfélék esetében az információszerzés, az aktív kereső vagy alkotó folyamat áll a központi helyen. Persze ezekből sem szabad korlátlanul fogyasztaniuk a gyerekeknek, mint ahogy tíz kiló paradicsom elfogyasztásának is negatív következményei lennének, de ügyesen porciózva, a szülővel együtt fogyasztva viszont ki lehet aknázni ennek a tevékenységnek az előnyeit. A szerző szerint ahogy a gyermekünk étkezésére úgy digitális szokásaira is kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!