Egyre több a nyugdíjas munkavállaló

2022.07.05. 13:31

Kölcsönösen jól jár a munkáltató és a dolgozó is

Egyre több nyugdíjas vállal munkát manapság, ráadásul nagy erre az igénye a munkaerőhiánnyal küszködő gazdaságnak is.

Kezdjük a legfontosabbal: a nyugdíjasok után a munkáltató nem fizet semmiféle járulékot és az idős alkalmazottnak a plusz jövedelem után legfeljebb 15 százalék SZJA-t kell befizetni. 

Becslések szerint hazánkban most megközelítőleg két és félmillió ember kap nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást. Közülük pedig úgy 200 ezren lehetnek azok, akik munkaviszonyban, megbízási szerződéssel, vagy szövetkezeti tagként dolgoznak. A számuk egyre nő és nemcsak a plusz pénz miatt, hanem mert a munkaviszony új kapcsolatokat is jelent. 
A legkeresettebb nyugdíjasmunkák azok, ahol rugalmas a munkaidő-beosztás, ilyeneket kínál a vendéglátás, a kereskedelem, a feldolgozóipar. A legalacsonyabb órabérek bruttó 1200 forint körül mozognak, ez alatt egyébként nem is igen vállalnak munkát a nyugdíjasok. Ha viszont kiemelt szakmai megbízás akad, ott bruttó 2000 forinttól indulnak az órabérek. 

Átlagosan heti 16–40 óra között vállalnak munkát a nyugdíjasok. Aki például heti 20 órában dolgozik, az bruttó 120 ezer forintos fizetéssel egészítheti ki a nyugdíját, szakmai munkáknál, feladatoknál ez az összeg akár 160 ezer forint lehet. 
Érdekes továbbá, hogy statisztikai adatok alapján a legtöbben a Nők40 programban nyugdíjazott hölgyek köréből választanak ismét munkát. Az pedig biztató, hogy idén a tavalyihoz képest közel 30 százalékkal emelkedtek a nyugdíjas alkalmazások órabérei. 

Céges előnyök

A járulékspóroláson túl a cég azért is nyer, mert adott területen a több évtizednyi tapasztalattal rendelkezők jelentősen növelhetik a munka hatékonyságát. Az idősebb munkavállalók továbbá nem csak az iskolában tanultakból építkezhetnek, gyakorlati tudásuk is van és ennek kapcsán kitűnő mentorok is. A nyugdíjas dolgozók emellett lojálisabbak, mert méltányolják a késői megbecsülést is, valamint kevésbé mobilisak és előny az is, hogy sokkal szigorúbb a munkamoráljuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!