Csökken az állomány

2022.07.31. 16:21

Október végéig tilos a fecskefészkek eltávolítása

A hazai fecskeállomány az elmúlt két évtizedben több mint ötven százalékkal csökkent többek között az élőhelyek elvesztése, a klímaváltozás, és nem utolsósorban az illegális fészekleverések miatt.

Zsigmond József

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület korábbi közleményében azt említette meg, hogy a költési időszakban, április elsejétől október végéig a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyeztethető.

A madártani egyesület baranyai csoportja a napokban egy olyan olvasói történtet írt le, ami fecskefészek leveréséről szólt. Mint írták, az egyik baranyai kisvárosban élő telektulajdonos levert a háza faláról két fecskefészket, mert akadályozták a szigetelési munkák elvégzését. A szomszéd felhívta a tulajdonos figyelmét, hogy ezzel törvénysértést követ el, de ez nem volt hatással rá, a munkákat nem halasztotta el. A fészkeket leverték, szerencsére az egyikből már korábban kirepültek a fiókák, de a másikban még négy kicsi volt. A szomszéd a fiókákat összeszedte, és elvitte a Szigetvári Madármentő Állomásra. Mint a madártani egyesület baranyai csoportja írta, a város nevét amiatt nem közölték, mivel a történet elmesélője a jószomszédi viszonyra hivatkozva nem kívánta ezt elárulni.

A Szigetvári Madármentő Állomás 2017 novemberétől működik. Az eltelt évek alatt rengeteg madárfiókát, sérült, beteg madár került hozzájuk, ahol több hónapos gondos ápolás, törődés után újra erőre kaptak, és kirepülhettek a madárkórházból. Mint megtudtuk, az énekesmadarak fő költési időszaka áprilistól augusztusig tart, és ebben a periódusban kerül a legtöbb fióka a szigetvári madármentő állomásra. Így van ez idén is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!