Elképesztő!

2022.09.08. 07:00

Áldatlan állapotok, titokzatos nyomok a belvárosi házban

Elképesztő állapotok uralkodnak a pécsi Lánc utcai tömbben és annak környékén, holott a belvárosi épület a Zsolnay Negyed közelében, a világhírű zenészeket fogadó Kodály Központ, egy négycsillagos szálloda, valamint egy egészségügyi intézmény szomszédságában van.

Bóka Máté

Amióta a városvezetés kiürítette a hírhedt Lánc utcai tömböt, azóta az ingatlant elfoglalták a galambok. A jobbikos Fogarasi Gábor népjóléti bizottsági elnök után a városházi folyosókon csak Fogarasi-tömbnek nevezett épület­együttest ebek harmincadjára hagyták, mindössze a folyosókat zárták le vastáblákkal, de az ablakokat, erkélyajtókat nyitva hagyhatták. Rengeteg a kitört ablak is, valamint a tetőtéri nyílászárók, és az épület lépcsőházainak az ajtajai is tárva nyitva vannak. 

Mindez azt eredményezi, hogy a csapadék is bejut a belső térbe és a galambok – illetve a különböző állatok – ki-be járhatnak, ezért egy valóságos óriásfészket tudtak kialakítani a pécsi belváros közepén. 
A galambok tele is piszkítják a házat, a madarak így bakteriális kórokozókat, szalmonellát is terjeszthetnek. A fertőzés- és járványveszélyes hagyaték megszáradva a levegőben por alakban szállingózva terjesztheti a kórt, bejuthat a lakásokba, ingatlanokba, így – ilyen töménység mellett – a Lánc utcai tömb esetében a közeli egészségügyi intézmény rendelőibe is. 
De nem csak a galambok használják az épületeket, hétfői ottjártunkkor az egyik tetőtéri lakásból is hangok szűrődtek ki, és az sem kizárt, hogy gyermekes család él a házban, látva a folyosóra kitett gyermekjátékokat. Mindez pedig azért is döbbenetes, mert a lépcsőházak aljában annak nyomait is láthattuk, hogy emberek végezték itt nagydolgukat. 

 

Hasonló nyomok a közeli bokrokban is fellelhetőek voltak, éppen a rendelőintézet ablakai alatt.

A Baranya Megyei Kormányhivatal közölte, hogy a konkrét problémákról egyelőre nem érkezett lakossági bejelentés a kormányhivatalhoz. Ha ehhez hasonló ügyekben észrevétel, panasz érkezik hozzájuk, a népegészségügyi szakemberek – indokolt esetben a társhatóságok bevonásával – helyszíni szemlét tartanak, és ennek tapasztatai alapján megteszik a szükséges járványügyi intézkedéseket. Ezek célja az egészségügyi kártevők megjelenésének, elterjedésének megakadályozása, az esetlegesen kialakuló fertőző betegségek, járványok megelőzése. Hozzátették, a kormányhivatal a jogszabályi előírásoknak megfelelően felveszi a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, az esetet megvizsgálja és megteszi a szükséges hatósági intézkedéseket. 

 

Az önkormányzat nem válaszolt a megkeresésünkre 

A szocialista-DK-s városvezetés az elmúlt hónapokban hajtotta végre a nyilvánosság előzetes tájékoztatása nélkül a tömb kiürítését, az ott lakókat a város több pontjára telepítették át. De ez sem volt zökkenőmentes, hiszen például az egyik helyszínen, a kertvárosi Nagy Ferenc téri házakban nem várt problémákkal kellett szembesülniük az érkezőknek. 
Az önkormányzat egyébként hónapokkal ezelőtt arról beszélt, hogy majd emelt szintű nyugdíjas-apartmanházat hoznak létre a házban, de hogy honnan teremtik elő az ehhez szükséges milliárdos forrást, arra nem volt válaszuk a baloldali politikusoknak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!