Meddig várnak a javítással?

2022.09.06. 07:00

Nyakukat is törhetik az idős emberek a balesetveszélyes lépcsőn

Betegek és járóbottal közlekedő idős emberek használják a balesetveszélyes lépcsőt a pécsi Lánc utcai rendelő megközelítésére.

B. M.

Nem javították meg a fokokat, inkább táblát helyeztek ki a balesetveszélyes lépcsőre.

Néhány héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a pécsi önkormányzat fenntartásában működő Lánc utcai rendelőintézet legalsó, kiszolgálószintjéről olyan fotókat kaptunk, amik elkeserítőek, s bár az itteni helyiségek közvetlenül nem szolgálják a betegellátást, de mégis méltatlanok a rendelőintézet dolgozóihoz. Az irattárat, öltözőket és kiszolgálóhelyiségeket tartalmazó részen több helyen pereg a vakolatról a festék a belső leázások következtében, rozsdásak a fém mosdókagylók, a zuhanyzók állapota rendkívül rossz, a fém öltözőszekrények is kiszolgálták az idejüket.

Ezúttal viszont olvasóink arra hívták fel a figyelmet, hogy az intézet nyugati és keleti oldalán futó lépcsősor is balesetveszélyes, miközben azokat rendszerint betegek, járóbottal közlekedő idős emberek használják. 

A lépcsők felülete összetöredezett, botlásveszélyes, egy óvatlan mozdulat során pillanatok alatt métereket zuhanhat a figyelmetlen gyalogos. Éppen ezért is tettek ki a lépcsők mellett egy-egy táblát, amiken az áll, hogy „Lépcső csak saját felelősségre használható! Korlát használata kötelező!!!”.

 


Megkerestük a városi közterületeket fenntartó Biokom Nkft.-t, hogy mennyibe kerülne a lépcsőt biztonságossá tenni, és a nagyjából pár százezer forintos költség mekkora terhet jelent? Megkérdeztük azt is, hogy mi lenne a végleges megoldás és az mennyibe kerülne? A kérdéseinket ezzel párhuzamosan az intézményt fenntartó pécsi önkormányzatnak is postáztuk, amely azonban nem reagált a megkeresésünkre. A Biokom válaszából az derült ki, hogy az önkormányzat fenntartásában lévő intézményt keressük, mert nem a Biokom kezeli az adott lépcsőket.

Számításaink szerint nagyjából 25-30 négyzetméternyi terület néhány centiméter vastagságú rendbetételéről van szó, ráadásul – amennyiben a pécsi önkormányzatnak erre lenne szüksége – akkor akár szakmai oldalakon is utána lehet nézni, mivel járna a felújítás. Az egyik szakportál szerint először alaposan le kell tisztítani a lépcsőt, el kell távolítani a laza részeket. A jobb eredmény érdekében tapadóhídként szolgáló kenőanyagot érdemes felvinni a meglévő felületre alapozásként. Ezt követően jöhet a betonozás, amelyet lehetőség szerint tartósan víz- és fagy­álló adalékot is tartalmazó anyagból jobb elkészíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!