Hetényi újítás

2022.09.22. 07:06

Hasznosítják a Zengőről lezúduló csapadékvizet

Hosszúhetény egyike annak a tizennégy önkormányzatnak, mely támogatást nyert a Logos 4 Waters vízmegtartási megoldásokat díjazó pályázaton. A támogatói okiratot kedden Dr. Dukai Miklós államtitkár és Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke adta át Csörnyei Lászlónak, Hosszúhetény polgármesterének.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Torjay Attila

 Három és fél millió forint támogatást nyert Hosszúhetény önkormányzata a Logos 4 Waters projekt keretében, melynek köszönhetően a csapadékvíz hasznosítását tudják megoldani a településen és környezetében. Az elnyert összeghez további 350 ezer forint önerőt tesz hozzá az önkormányzat. A település fekvéséből adódóan a csapadékvíz elfolyása komoly gondokat okoz, gyakran keletkeznek villámárvizek, amely ellen minden úton próbál tenni a helyi vezetés.

Csörnyei László, Hosszúhetény polgármestere elmondta, a támogatott projektnek négy eleme van: a Zengőről lezúduló csapadékvizet övárkok kialakításával a dűlőutakról elvezetik majd a szántóföldekre, a második elemként szintén a Zengőről lezúduló csapadékvizet a tájban szétterítik, a beruházás harmadik elemeként a közösségi ház udvarán a tetőről gyűlő csapadékvízből egy tavat alakítanak ki, a pályázat negyedik része pedig, hogy a játszóterek környékére az árnyékolás és vízmegtartás érdekében 50 darab fát fognak ültetni.  

A községvezető elmondta, a támogatói okiratot kedden kapta meg a település, és az önkormányzat tervei szerint egy éven belül megvalósítják a projektet. 

A Logos 4 Waters projektre 86 önkormányzat pályázott, melyből csupán 14 önkormányzat pályázatát támogatták.

 

Már megvalósult egy mintaprojekt

A Belügyminisztérium 2016-ban felismerte, hogy lépéseket kell tenni a helyi önkormányzatok alkalmazkodóképességének fejlesztése és erősítése érdekében, ezáltal csökkentve a klímaváltozás településekre és helyi közösségekre gyakorolt ​​negatív hatásait. Ennek első lépéseként 2017 és 2021 között már megvalósult egy öt hazai települést érintő mintaprojekt, melynek tapasztalataira és eredményeire építve született meg a Life Logos 4 Waters projekt ötlete. Átfogó célja a települések éghajlati alkalmazkodásának javítása a vízvesztési pozíció csökkentésével, az összehangolt, vízgyűjtő szintű integrált természeti vízgazdálkodási megoldások bemutatásával.

Alkalmazkodni kell a változó körülményekhez

Az éghajlatváltozás számos kihívást jelent: emelkedik az átlaghőmérséklet, egyre kiszámíthatatlanabbá és gyakoribbá válnak a szélsőséges időjárási események, egyenetlen csapadékeloszlást és a biodiverzitás eltűnését tapasztaljuk. A klímaváltozás negatív hatásai Magyarország minden régiójában és megyéjében nyilvánvalóak. Az érintettség azonban területileg és a probléma jellegétől függően differenciált (például villámárvíz által sújtott dombvidéki területek, vagy vízhiánnyal és vízegyenlőtlenséggel küszködő Duna menti területek). A klímaváltozás hatásainak mérséklésére az egyik leghatékonyabb mód a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás. 


 


 

Címkék#zengő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!