Kockanapok

2022.09.17. 20:00

Hatalmas, látványos lego-kiállítás várja az érdeklődőket az Apáczai Művelődési Házban

Folyamatos érdeklődés mellett zajlanak a kertvárosi művelődési házban a Kockanapok. Több mint kétezer lego-felépítményt tekinthetnek meg a látogatók.

Zs. K.

A mosonmagyaróvári Zentai Ferenc harmadszorra hozta Pécsre az egyedi lego gyűjteményét, s már az első napon több ezer látogatót vonzott a kiállítás. Több mint ezer gyári készletet, és legalább ugyanennyi egyedi építményt csodálhatnak meg az érdeklődők a hétvégén a PKK Apáczai Művelődési Házban. Legendás filmjelentek, szuperhősök, gigantikus épületek, járművek tárulnak a látogatók elé, melyek összesen körülbelül kétmillió lego kockából állnak.

Bár azt hinné az ember, de Zentai Ferenc nem gyerekkorától kezdve legózik. Mint mondja, abba a korosztályba tartozik, amelyben a gyerekek többsége már tudta, mi az a lego, de mivel akkoriban nehezen lehetett hozzájutni, a legtöbben, így ő is, inkább csak katalógusokból ismerték a kockákat. Huszonkilenc évesen aztán kapott egy AT-AT (Star Wars) készletet, amely elindította a rajongását a lego készletek iránt. Először csak gyűjtötte őket, különböző ritkaságszámba menő készletek bontatlanul sorakoztak a polcokon. Később nyert néhány lego építő versenyt, és 2011. tavaszán belekezdett a saját legoinak megépítésébe.

Az első kiállítást 2015-ben rendezte, azóta már több mint 70 saját szervezésű programot tudhat maga mögött, emellett felkérésre számos jótékonysági programon, illetve egyéb rendezvényen közreműködött már. 

Mint elmesélte, minden nap érkezik lego csomag, amelynek összeépítésében az egész család közreműködik, szerencsére a feleségét és a nagyobbik fiát is megfogta ez a hobbi, mindannyian szívesen foglalkoznak ezzel. Mint elmondta, egy-egy kiállítóhelyen 10 óra alatt pakol ki, ezt ő maga egyedül végzi, hiszen az egyes építményeket modulárisan szállítja, ő pedig ránézésre tudja, hogy hogyan kell azt a végső kinézetre összeállítani. 

S mivel a kockák folyamatosan gyarapodnak, és már az összes megfizethető kiállítóteret kinőtte, most Mosonmagyaróváron alakít ki egy állandó kiállítóteret, amely mellett lego kereskedés, gyerek foglalkoztató játszóház, tábor helyszín, lego-szakkör helyszín is helyet kap majd.

Ferenc kedvenc készlete egyébként a Vincent van Gogh – Csillagos éj, egyrészt magáért a képért, amit megjelenít, másrészt azért, mert döbbenetes építészeti technikák vannak benne. A legnagyobb érdekessége pedig az, hogy ezt egy lego rajongó tervezte.

Zentai Ferencnek minden gyerekhez volt pár kedves szava, és minden érdeklődő kérdésre szívesen válaszolt a látogatóknak. Leghamarabb másfél -két év múlva jön vissza Pécsre, amint összegyűlik annyi újdonság a készleteiben, hogy ismét újat tudjon mutatni a kiállítása. Addig is, még vasárnap is megtekinthetőek a legok a ANK művelődési házban.

Címkék#lego

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!