A fenntarthatóságért fognak össze

2022.09.22. 17:31

Több területen zajló együttműködés elindításának is otthont adott a Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére alakult meg szeptember 22-én, tizennégy hazai egyetem keretmegállapodása alapján a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja.

Mohay Réka

Fotó: Csortos Szabolcs

A szövetség célja a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása a fenntarthatóság témakörében, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében.

A PTE Szenátusi Tanácstermében tartott eseményen Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára és Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára egyaránt üdvözölte a kezdeményezést. A szövetség tagjai évente szerveznek közös eseményeket és egyetemek közötti kihívásokat, melyek szintén a fenntarthatóság jegyében zajlanak majd, illetve nemzetközi kapcsolatrendszerükön keresztül is támogatják egymást, lehetőséget teremtve, hogy nemzetközi szakmai fórumokon és eseményeken is részt vegyenek.

A csütörtöki rendezvényen tizennégy egyetem képviselői írták alá a megállapodást, így a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformjának tagjai a PTE mellett a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Soproni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

Többoldalú együttműködést építenek

Szeptember 22-én a PTE adott otthont az első Horvát-Magyar Rektori Fórumnak is. Több mint 20 egyetem képviseltette magát a két országból, a megtárgyalt témák között szerepelt a felsőoktatás helyzete a két országban, a kétoldalú kapcsolatok állapota és fejlesztési lehetőségei, valamint a nemzetiségi képzések kérdésköre. Az eseményen jelen volt Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, illetve Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!