Már dolgoznak a munkagépek

2022.10.28. 07:42

Berényi Zoltán: felszámolják a vasasi hulladékhegyet

Az elmúlt évtizedben számtalan próbálkozás volt arra, hogy a Pécs melletti Vasas közelébe kihordott több tízezer tonnányi törmeléket, hulladékot elszállítsák. A terület önkormányzati képviselője, Berényi Zoltán szerint most végre fordulat történt az ügyben.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Idén novemberben lesz tíz éve annak, hogy elkezdett hulladékot hordani a Pécshez tartozó Vasas határába egy bontással foglalkozó hirdi vállalkozás. Néhány év leforgása alatt közel 100 ezer tonnányi szemetet, törmeléket vittek a 6-os útról északra, a településrész határába, többek között a 400 ágyas klinika és a Megyeri úti szennyvíztelep bontásáról is szállítottak a földekre. Eleinte a vállalkozó még azt állította, hogy csak átmeneti deponálásról van szó, de kiderült, hogy nem is rendelkezett a környezetvédelmi hatóság által kiadott hulladékgazdálkodási engedéllyel és a telephelyen nem is tárolhatta volna a törmeléket, amiről a helyiek azt is állították, hogy szerintük veszélyes anyagokat is tartalmaz. 

Az elmúlt években számtalan kísérlet történt arra, hogy valamilyen módon elvitettessék a hulladékot velük, de ezek a próbálkozások sikertelenek voltak, a céget felszámolták, a tulajdonosokon nem lehetett a követeléseket behajtani. 

Berényi Zoltán (ÖPE-KNDP), a terület egyéni képviselője úgy tudja, hogy közel 300 millió forintos bírságot szabtak ki,  és a közelmúltban sikerült azt elérni, hogy az állam ennek a bírságnak a fejében rendezze a területet, és annak tulajdonjogát megszerezze. 

A képviselő elmondása szerint nemrég a kormányhivatalnak részletes tájékoztatást is küldött arról, hogy eddig mi történt az ügyben: korábban az illetékes minisztériumban is jártak, de a Vasasért Egyesület a környezetvédelmi eljárásokba is ügyfélként is bejelentkezett. Mint mondta, a Baranya Megyei Kormányhivatal lépett és a "Tisztítsuk meg az Országot!" program keretében, kormányzati forrásból a Biokom Nkft. alvállalkozója számolja fel a hulladékhegyet. 

A helyszínre már meg is érkeztek az első munkagépek, várhatóan december 20-ig tetemes mennyiséget, a lerakott anyag nagyjából a felét fogják elvinni, és ezt követően kerül sor hulladékhegy teljes felszámolására  – mondta. 

Közelben másmilyen hulladék is volt

Nemcsak ezen a részen okozott problémát az illegális hulladéklerakás. Egy éve olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy hulladéklerakónak használja valaki a Hirdhez közeli, 6-os úttal párhuzamos zöld területet is. 15–20 félbevágott koponyacsontot is volt ott, belsőségek, húscafatok is előfordultak az út mellett. Akkor Berényi Zoltán intézkedett, a rendőrségi eljárást kezdeményezett az esettel kapcsolatban. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!