Közélet

2015.03.16. 14:57

Meddig nőhet még a szeméthegy?

Több mint hatvanötezer tonna építési törmeléket raktak le néhány évvel ezelőtt a vasasi bekötőút mellett, ami a helyiek szerint veszélyes hulladékot is tartalmaz. A hegy mára már szinte „látványosság” lett.

Hajdu Zsolt (Dunántúli Napló)

Egy épületek bontásával foglalkozó cég az elmúlt években nagy mennyiségű bontási törmeléket rakott le a 6-os útról Bogád irányába tartó átkötő út mellé is. A Környezetvédelmi Felügyelőség eljárást is indított, melynek során a jogsértő magatartás megszüntetésére, valamint hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a céget, azonban a szemét azóta is ott van.

A cég új néven folytatja tevékenységét, immár a vasasi bekötőút mellett, amelyet telephelynek jegyeztettek be, és ide hordták többek között a 400 ágyas klinika és a Megyeri úti szennyvíztelep törmelékét.

Civilek hívták fel elsőként a figyelmet a szeméthegyekre, majd a terület önkormányzati képviselőjének bejelentése alapján a Zöldhatóság felszólította a céget, hogy nyilatkozzon a bontási hulladék elhelyezési céljáról, mennyiségéről és származási helyéről. A kft. válasza szerint az ingatlanon a saját tevékenységéből származó hulladékok átmeneti deponálását végzi, későbbi hasznosítás, ártalmatlanítás céljából.

Berényi Zoltán, a Vasasért Egyesület elnöke elmondta, kiderült, hogy a cég nem is rendelkezett a Környezetvédelmi Felügyelőség által kiadott hulladékgazdálkodási engedéllyel. Vasasra 2012 novembere óta szállít megbízás alapján – különböző építési-bontási beruházásokból származó bontási hulladékot, miközben ezen az ingatlanon hulladékkal kapcsolatos ipari tevékenység végzésére jogosító telepengedéllyel nem rendelkezik.

– Összesen már csaknem 300 millió forint bírságot szabtak ki a cégre. Az üggyel foglalkozott az önkormányzat adóügyi osztálya, a hatósági főosztály, a természeti és emberi erőforrás referatúra, több kötelezési határozat is született, azonban a mai napig nem intézkedett senki a törmelékhegyek elszállításáról. Tavaly az újranyitott vasasi külfejtés megnyitójára rengeteg illetékes és magas rangú politikus, városházi döntéshozó érkezett, és a vasasi szeméthegy előtt ment el. Sajnos a személyes tapasztalatok sem késztettek senkit hathatósabb intézkedésre – mondta az elnök.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!