Több idős embert átvertek

2022.10.24. 19:16

Egy ötfős banda ügyét is tárgyalja a héten a Pécsi Járásbíróság

Két nagyobb bűnügyet tárgyal a héten a Pécsi Járásbíróság.

Zs. J.

Az elsőben unokázós csalás elkövetése miatt áll a bíróság elé szerdán egy öttagú banda, akik több idős embertől csaltak ki pénzt, ékszereket. A csalók külföldi számról hívtak fel a telefonkönyvből kinézett telefonszámokon idős embereket, akiknek azt adták elő, hogy közeli hozzátartozójuk autóbalesetet okozott, és az ezzel kapcsolatos költségek fedezéséhez, illetve annak érdekében, hogy ne tegyenek feljelentést, készpénzre van szükség. Volt olyan áldozat, akitől hárommillió forintot csaltak ki, de volt olyan idős áldozat, akitől aranyékszereket fogadtak el, nyakláncokat, gyűrűket. A rendőrség az ügyet felgöngyölítette, így került a bíróság elé az unokázós csalók ügye.

A másik, amit csütörtökön szintén a Pécsi Járásbíróság tárgyalnak, jóval szövevényesebb. Itt egy olyan kis baranyai település polgármestere keveredett a bűnügybe, aki országosan elismert volt, több pozitív kezdeményezése miatt. A polgármester pár éve öngyilkos lett. A mostani vádiratban leírtak szerint, a polgármester a most a bíróság elé álló férfival 2018 előtt ismerkedett meg, akkor elhatározták, hogy a kistelepülés önkormányzata költségvetéséből valótlan tartalmú okiratok felhasználásával fognak pénzt szerezni.

Ennek érdekében a néhai polgármester és a vádlott, aki egy Pécsen bejegyzett gazdasági társaság tényleges vezetője volt –úgy tudjuk, korábban már állt hasonló ügy miatt a bíróság előtt –  színlelt megbízási szerződést kötöttek: kapcsolatépítés, csapatépítés, rendezvényszervezés és egyéb más feladatokra. A vádirat szerint, a szerződéseket a gazdasági társaság ténylegesen bejegyzett vezetője írta alá, aki mint a vádiratban írták, a szerződésben foglaltakat nem is kívánta teljesíteni. A szerződések kizárólagos célja az volt, hogy a kistelepülés önkormányzatának költségvetéséből a gazdasági társaságnak történő kifizetések jogszerű látszatát keltse.
A néhai polgármester a színlelt szerződésekkel a kistelepülés önkormányzatának közel tízmillió forint kárt okozott. A bíróság csütörtökön előkészítő tárgyalást tart a költségvetési csalás ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!