Trófeamustrát tartottak

2022.10.07. 18:30

Garéi Gímszarvas Vadásztársaság: a legkiválóbb trófea megdöntötte a helyi tömegrekordot

A szarvasbőgés végén trófeamustrát tartott a Garéi Gímszarvas Vadásztársaság.

Fotó: V. I.

Az eseményen Vig Imre, a társaság vadászmestere kiemelte a hivatásos vadászok és további kísérők munkáját. A trófeákon egyesével végighaladva elhangzott a tömegük és esetleges érdekességük. Az összejövetelt vadászkürt szignálok kezdték és zárták. A mustrán összesen 23 gímszarvas agancsot állítottak ki, melyek közül 8 arany- 9 ezüst- és 3 bronzérmes szerepelt. A legkiválóbb trófea megdöntötte a helyi tömegrekordot 14,97 kilogrammal. A mustrát szakmai beszélgetés követte, a terített asztaloknál szarvas pörkölt várta a vadásztársakat, látogatókat. 

Vig Imre lapunknak elmondta, a szarvasbőgés nagyon fontos dolog a vadgazdálkodás szempontjából, hiszen ilyenkor aratják le a munkájuk gyümölcsét, ennek bevételéből fizetik a vadásztársaságok a gazdálkodóknak a vadkárt. 

– Féltünk az idénytől, mert a nagy szárazság miatt kiszáradtak a patakok, nem volt víz a vad számára, a vadászok hordták ki a vizet. S mivel a termények ára sokszorosára nőtt, az a vadkár mértékét is megnöveli, ezért ez ellen úgy próbáltunk védekezni, hogy még több területet kerítettünk le villanypásztorral, ezáltal még nagyobb területről szorítottuk ki a vadat. Kétesélyes volt az idei szezon, de végül jó év lett, hiszen száz százalékos biztonsággal tudtunk a vendégeinkkel rálövetni a bikára.  Itt délen egyébként már augusztus 20. körül elkezdődik a szarvasbőgés, és szeptember 20. után véget is ér. A vad elejtése után terítéket készítenek, majd kifőzik a bikát. Bírálatra is kerül, hogy indokolt volt-e az elejtés, vagy nem, hány éves, és milyen pontszámot kap. Ez alapján dől el a minősítése. Ha a trófea elér egy bizonyos pontszámot, akkor egy országos bírálatra is kerül. Az országos bizottság elé innen idén a 14, 97 kilogrammos trófea került – magyarázta a vadászmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!