Jó hír a bringásoknak

2022.10.24. 07:00

Kormányzati támogatással újulhat meg a Megyeri út Pécsen

Kormányzati támogatással indulhat el 875 milliós forrásból a Megyeri út fejlesztésének második üteme, amivel kerékpárút és lámpás kereszteződés is épül.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Még az előző városvezetés idején kezdődött el az az átfogó kerékpárút-hálózati fejlesztés, aminek következtében már a pécsi belvárosban, a déli, a keleti és a nyugati városrészben is épültek bicikliutak és -sávok, valamint bérelhető elektromos bicikliket állítottak forgalomba a hozzájuk tartozó dokkolókkal együtt. Az önkormányzat törekvése részben az egyre inkább növekvő igényekre reagált, részben pedig a környezetvédelmi szempontokat vette figyelembe. 

A projektek folytatásaként épült volna meg a Kertvárost a belvárossal összekötő kétkerekeseknek szánt útvonal, ami betért volna Tüskésrétre is, de a baloldali városvezető koalíció addig várt a szakasz megépítéséhez szükséges forrás biztosításával, hogy a kivitelező cég jelezte, hogy nem tud eltekinteni az építőipari árak emelkedésétől és inkább visszamondta a munkát. 

Ilyen előzmények után azonban a minap arról született döntés, hogy a már elnyert pályázati pénzek átcsoportosítása után 875 millió forintból elindulhat a Megyeri út fejlesztésének második üteme. Ez a feladat folytatása a korábban elkészült Expo Centerig tartó fejlesztésnek. 

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy kormányzati jóváhagyással uniós forrásból indulhat meg a munka, ami egy fillérjébe sem fog kerülni az önkormányzatnak. Meg is jegyezte, hogy „ilyen az, amikor a kormány bünteti a baloldali vezetésű önkormányzatot”. A hamarosan elindítandó fejlesztés azért is fontos, mert eredetileg az uniós forrásokat úgy nyerte el a város, hogy hálózatos megvalósításban készüljenek el a bicikliutak, ám a másik kertvárosi projekt leállításával ez a cél veszélybe került. 

Új kerékpársávokat festenek fel, rendezik a parkolókat is

A munkák során a Megyeri úton a Verseny utcai csomópontban kerékpáros átvezetés készül a meglévő szegélyek rendezésével. A csomópont után a Verseny utcában kelet felé haladva kerékpársáv lesz, illetve az út kiszélesítését követően a felújított kopórétegen is kijelölnek biciklisávot, valamint a vasúti síneken át is vezetik majd. 

A Megyeri út és a Mártírok útja kereszteződését jelzőlámpával látják el, észak felé, az Athinay útig is megújul a burkolat, ahol szintén lesznek kerékpársá­vok, ugyanitt rendezik a parkolókat is. A Megyeri téren a parkoló rendezetlen részét kezelik és zöldebbé teszik. 
A Megyeri úti projektet egyébként teljes konszenzussal fogadták el a pécsi képviselők. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!