Több országból is érkeznek előadók

2022.10.10. 18:30

Nemzetközi konferenciát tartanak a filozófusok a Pécsi Tudományegyetemen

Mohay R.

A kép illusztráció

Fotó: Shutterstock

Különleges előadássorozatot tartanak a héten a Pécsi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. A két egyetem együttműködésében tartott konferencia Jacques Derrida munkássága előtt tiszteleg.

A „Derrida Memorial Lectures” konferencia sorozatot több, mint tíz éve szervezi Orbán Jolán, a PTE egyetemi tanára. A szakértő diákként Jacques Derrida óráira járt Párizsban. Jacques Derrida a huszadik század egyik legnagyobb gondolkodója, nagy hatást fejtett ki a filozófia, az irodalomtudomány, a szövegelemzés, a teológia, a művészetelmélet, az építészet és az aktív művészetek területén is.

Orbán Jolán kezdeményezésére Derrida a Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli doktori címét kapta, 2000-ben a Pécsi Tudományegyetemen is járt, az egyetem filozófiájáról beszélt, az előadás anyaga magyar nyelven könyv formában is megjelent.

A pécsi és budapesti helyszíneken, a filozófia szakos hallgatóknak és doktoranduszoknak tartanak előadásokat idén is. Téma lesz a vendégszeretet, ellenségesség és a „vendégszeretetgyűlölet” is.

Több országból szólalnak meg előadók, portugál, olasz, francia, belga és magyar szakértők is bemutatkoznak a filozófusok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!