Őrzik az emléküket

2022.11.22. 16:16

A végsőkig kitartottak és üzentek a jelennek

A Mecseki Láthatatlanok emlékére még Páva Zsolt, a nemzeti oldal polgármestere idején avattak szobrot, aki akkor arra is kérte a diákokat, hogy őrizzék meg az '56-os fiatalok örökségét.

Bóka Máté

a202211122_mecsekilathatatlanok_PŽcs_LP_DN Mecseki l‡thatatlanok emlŽkm?nŽl koszorœz‡s

Fotó: Löffler Péter

Az 1956-os baranyai történésekben a legjelentősebb esemény volt a "mecseki láthatatlanok" hosszú küzdelme a megszálló szovjet csapatokkal és a karhatalommal szemben. Kubicza János százados vezetése alatt nagy többségben diákok, egyetemisták folyamatos üldözésük közepette kitartottak egészen november közepéig, majd pedig Bélavárnál átlépve a Jugoszláv határt, a szomszédos ország hadserege előtt letették le a fegyvert novemberben 22-én – derült ki a Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Íjász és Lovasíjász Egyesületnek a város iskoláihoz szóló felhívásában.

Fotós: Löffler Péter

A történtek emlékére Pécsen, a Tettyén egy emlékművet állítottak 2016-ban, ahol az akkori polgármester Páva Zsolt egy lyukas zászlót adott át a pécsi fiataloknak azzal a kéréssel, hogy minden évben ezen a napon emlékezzenek meg 1956 ifjú hőseire – közölte az egyesület elnöke Tóth János. 

A keddi eseményen Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője beszédében azt mondta, hogy a Mecseki Láthatatlanok a megalkuvást nem tűrő szabadságvágy és a szívekben lángoló hazaszeretet megtestesítői, a mai pécsieknek az átlaghoz mérten is magasabb erkölcsi mércét állítottak fel.

– Elképzelni is félelmetes, mit érezhettek, amikor a szabadságharc ellen vezényelt rettentő túlerőt jelentő szovjet vörös hadsereggel és az őket behívó kollaboráns kommunistákkal felvették a küzdelmet. Olyan mértékű hazaszeretet kellett, hogy áthassa a szabadságharcosokat, amely felülírta talán még a józan ész logikáját is 

– emelte ki. Elmondta, tették ezt abból a meggyőződésből, hogy otthonuk nem válhat sem idegen hatalmak, sem pedig az azokat gátlástalanul kiszolgáló és csak a saját érdeküket szem előtt tartók prédájává.

Fotós: Löffler Péter

Csizmadia Péter hozzátette: megtapasztalták, hogy milyen az, amikor egy nép elveszíti szuverenitását és egy birodalom gyarmatává süllyed, miben az elnyomó birodalom kiszolgálói a magyar érdekek helyett gazdáik érdekeit képviselik. "Ez intő példa kell legyen számunkra, hiszen ne legyen kétségünk, a kommunisták szellemi örökösei, ha tehetnék, akkor ma ugyanúgy kiárusítanák a magyar szabadságot, mint elődeik tették évtizedeken keresztül".

 Kiemelte, "a Láthatatlanok legendáját el kell mesélnünk minden pécsinek, hiszen amíg emlékezünk a bátor fiatalokra, addig üzenetük is élni fog és addig áldozatuk is csillagként ragyog szeretett városunk felett".

A emlékművet az egyesület mellett, Csizmadia Péter és a Vitézi Rend képviselői is megkoszorúzták, a rendezvény fővédnöke Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség Parancsnoka volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!