Verseiből is adnak elő

2022.11.05. 20:48

Emléktáblát avatnak a mohácsi költő, Kovács József Hontalan tiszteletére vasárnap

Halálának ötödik évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak vasárnap Mohácson Kovács József Hontalan tiszteletére a Korona Étteremnél.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Forrás: facebook/Kovács József Hontalan Emlékoldal

Az Újfény Egyesület szervezésében délután négy órakor kezdődő ünnepélyes eseményen köszöntő beszédet mond Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere és Kovács István, a Mohácsi Roma Önkormányzat elnöke. Méltató beszédet mond dr. Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke és Pethes Mária költő, író.

Kovács József Hontalan verseit előadják: Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, valamint Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes és kiváló művész, a József Attila Színház igazgatója. A cigány Himnuszt a TOM-AS Tambura Trió előadásában hallhatjuk.

Az emléktáblát leleplezi Nagy István agrárminiszter, valamint Sztojka Attila kormánybiztos, országgyűlési képviselő. 

Kovács József 1950-ben született Mohácson, rövidebb-hosszabb, jellemzően fővárosi kitérőktől (amelyek során többek között kályhafűtő is volt egy elmebetegeket gyógyító intézetben) eltekintve a városban élt. Több folyóirat szerkesztőségében dolgozott, Európa számos városában tartott felolvasást, nyitott meg kiállításokat, publikált többek között az Élet és Irodalomban.

A Mohácsi Művészeti Társaság alapító tagja. 1994-98 között mohácsi „szenátor", önkormányzati képviselő volt. Huszonnégy kötete jelent meg. Két gyermeke, három unokája van, szerelme Pethes Mária költőnő volt.

Eötvös József Emlékérmet adományozott számára az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság. 2012-ben a Baranya Megyei Önkormányzat Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Díját vehette át. Többször felterjesztették József Attila Díjra is, amit azonban nem kapott meg.

A költő halála előtt néhány héttel Szekó József, Mohács néhai polgármestere saját hatáskörében eljárva „Mohács Város Tisztelete Jeléül Kitüntető Díjat adományozott számára, amit személyesen adott át a költőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!