Ho-ho-ho!

2022.11.04. 10:04

Horgászok akadhatnak horogra: jövőre drasztikusan emelik a jegy- és bérletárakat

Sz. Zs.

Fotó: Laufer László

Elsősorban a haltelepítés költségeinek emelkedésére hivatkozva országosan 30%-os jegy- és bérletármelést jelentett be január elsejétől a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz). A helyi kezelésű vizek tarifáit ugyanakkor megyei szervezetei hatáskörébe utalta a választmány. Utóbbi kapcsán kerestük a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségét, ám cikkünk megjelenéséig nem voltak elérhetőek, így csak az idei baranyai jegyárak közül mutatunk párat – ha itt is elfogadják a központi javaslatot, ezeket szorozhatjuk meg a bejelentett 1,3-mal.

A megyében a legdrágábban most a kovácsszénájai tó látogatható, ahol 42 ezer forintot kell fizetni az éves felnőttbérletért, míg az orfűi Pécsi-tavon ugyanez 35 ezret kóstál. Az „egyesített nagy jegy” pedig, amely előzőek mellett a dunai és drávai pecázást is lehetővé teszi, jelenleg 71 ezerbe kerül. Ám ahogy országosan, itt is léteznek különféle, a horgász-utánpótlás érdekében elsősorban korosztályos kedvezmények, miközben egyes helyeken a külföldiektől vagy a sporthorgászoktól ennél magasabb összegeket is kérnek.

A Mohosz közleménye egyébként, nem meglepően, a költségek, elsősorban a haltelepítés árának ugrásszerű emelkedésével indokolja az elmúlt évek növekedéséhez viszonyítva példátlanul magas emelést. A legnépszerűbb horgászhal, a ponty őszi beszerzési ára például 70%-kal nőtt egy év alatt. Emellett a halőrzés, a vízpartok fenntartási munkálatai, sőt a személyes jelenlétű horgászati okmány-ügyintézés is közrejátszik az elkerülhetetlen áremelésben. A szövetség közleményében hozzáteszi, hogy az új tarifák mértékének eldöntéséhez több mintaszámítást is végeztek. Illetve, hogy a 2021-es halelvitel beszerzési átlagértéke egy horgászra vetítve 62 ezer forintot jelentett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!