Allergia Képzett Iskola program

2022.12.01. 17:21

A felkészültség életet menthet az ételallergiák esetében

Az ételallergia nem játék, súlyos, halálos reakciókat is kiválthat az érintettekben. Ezt kívánja megelőzni a mára országossá vált Allergia Képzett Iskola program – a címet elsőként a szigetvári Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola nyerte el.

Mohay Réka

Egy országot sokkolt a hétéves kisfiú halála, aki januárban mogyoróallergia miatt vesztette életét egy újpesti benzinkúton. Ez az esemény indította arra szigetvári dr. Papp Gábort, hogy az ételallergiák megfelelő intézményi fogadtatását elősegítő programját országossá tegye. A csecsemő és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, az Allergia Képzett Iskola (AKI) program alapítója ugyanis már 2021 óta tartott előadásokat, képzéseket szigetvári oktatási-nevelési intézményekben. 

– A szülők szorongását látva született meg az ötlet, hiszen az ételallergia okozta súlyos reakció, az anaphylaxia rendkívül veszélyes, s minimális mennyiségű allergén anyag is kiválthatja – informált minket dr. Papp Gábor.

A program célja az ételallergiás gyermekek biztonságosabb intézményi környezetének megteremtése. Elsőként a  szigetvári Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola nyerte el az Allergia Képzett Iskola címet, az ezt jelképező táblát a program alapítójától Deichlerné Könyves Ildikó intézményvezető vette át december 1-jén.

 

A szakorvos meggyőződése, hogy a súlyos reakció során beadandó epipen injekció beszerzése önmagában nem elegendő az intézményekben, hanem annak megfelelő használata, a betegség, a tünetek és legfőképp a megelőzési lehetőségek ismerete is szükséges. A súlyos és életveszélyes reakciók elkerüléséhez az egész intézménynek, rendszer szinten kell tisztában lenni és odafigyelni az érintett gyerekekre, az étkeztetésre és a különböző zsúrok, rendezvények szervezésére.

– Elsőként mondtunk igent a programba való bekapcsolódásra, hiszen fontosnak tartjuk a kezdeményezést. A dolgozóink képzésen vettek részt 2021 őszétől, gyakorlati és elméleti oktatásban részesültek. Egyre több ételallergiás gyermek jár hozzánk, s bár eddig még nem történt baleset, szeretnénk, ha ez így is maradna. Fontos, hogy ne várjuk meg a bajt, a megelőzésre összpontosítsunk – fogalmazott Deichlerné Könyves Ildikó.

Bárki ingyenesen tájékozódhat

Az allergiaaziskolaban.hu weboldalon számos ismeret és online, ingyenes elméleti képzés végezhető el. Dr. Papp Gábor szeretné minél több intézményhez eljuttatni a lehetőséget, hogy a dolgozók felkészülten fogadhassák az ételallergiás gyerekeket, akik száma országszerte növekszik. Hazánkban a leggyakoribb allergének a tej, tojás, földimogyoró és a diófélék.  A szakorvos statisztikát is készített, több mint 110 ezer válaszadóval, amely alapján a 3-18 éves korosztály 2,5 százalékát érinti ez a veszélyes betegség. – Húsz fő körüli osztálylétszám esetében ez azt jelenti, hogy minden második osztályban van ételallergiás gyerek, s ez sajnos csak nőni fog – fogalmazott a program ötletgazdája. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!