Kizöldülhet az udvar

2022.12.21. 15:43

Az összefogás ereje mutatkozott meg a sikerben

Zs. J.

A kép illusztráció

Fotó: Bús Csaba

Idén áprilisban fejezték be a kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola épületének a felújítását. A munkálatok 2017-ben indultak, és 2022-re felépítettek egy kétszintes, 1183 négyzetméteres új épületszárnyat. A beruházás 683 millió forint Európai Uniós forrásból és a kormány közel 105 millió forintos többlettámogatásából valósult meg.

Több szülő úgy látta, hogy kevés lett a zöldterület az udvaron, és az iskolavezetéssel egy figyelemfelhívó eseményt szerveztek: „Mentsük meg a fákat” pikniket, amelyre rendkívül sok adomány érkezett. Ezt követően a szülői munkacsoport tovább dolgozott, immár az Szülői Munkaközösség felkérése alapján „Szívügyem az iskolaudvar” néven. Több eseményt szerveztek, így egy Retro Discót, ahol az iskolai alapítványt lehetett támogatni az udvarfejlesztéshez, illetve a gyerekek számára egy rajzpályázatot hirdettek, Álomudvar címen. A gyerekek kívánságaiból kiinduló a szülők által megálmodott zöldesítéshez fokozatosan csatlakozott a város lakossága, a helyi cégek és az önkormányzat is. Több pályázatot is benyújtottak, ezek közül egy az országos megmérettetésen is első helyezett lett. Az iskola, az önkormányzat, a szülők, a sportolók, a civil szervezetek és a helyi cégek támogatásának köszönhetően megvalósulhat az „Szívügyem az iskolaudvar” álom, amely a helyi összefogás erejét mutatja.

Mint megtudtuk, a meglévő, de használaton kívüli helyi esővízgyűjtő és locsolórendszer felülvizsgálatát megrendelte az önkormányzat, annak függvényében a konkrét növényesítéshez illeszkedő locsolórendszert alakítanának ki tavasszal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!