Elkél a segítség az állatmenhelynek

2022.12.27. 20:03

Egyre többen mondanak le állataikról gazdasági okokból

A pécsi Misina Természet és Állatvédő Egyesület lett a Bama.hu Kedvenc kedvenceink pályázat menhely kategória nyertese. Ennek örömére aktuális tapasztalataikról, örömökről és kihívásokról beszélgettünk, nem hagytuk szó nélkül a szilveszteri óvintézkedéseket sem.

Mohay Réka

– Nem mi neveztünk a pályázatra, hanem valószínűleg korábbi önkénteseink, illetve olyanok jelöltek minket, akik fogadtak tőlünk örökbe kutyákat, így különösen megtisztelő számunkra az eredmény – mondta lapunknak Farkas Tamás, az egyesület vezetője.

– Szerencsére nagy a mozgás nálunk, évi húsz-huszonötezer látogató fordul meg, sokan támogatják a tevékenységünket. A karácsonyi időszakban többen nyújtottak segítő kezet az állatok felé is adományokkal. Azt gondolom, ha pár száz vagy ezer forintot szán valaki ilyen célra lehetőségeihez mérten, az is nagy segítséget jelent 

– tette hozzá.

A Körber Hungária pécsi székhelyén például a dolgozók szavazatai alapján terjesztették fel a Misinát, mint segítendő szervezetet, s a nemzetközi cégcsoport német központjában a tíz támogatott egyesület közé választották őket.

Ugyanakkor az elmúlt év, különösen az utóbbi hónapok nehézségei őket sem kerülték el.

– A fenntartás költségei óriási mértékben növekedtek. A kutyatáp ára 30-40 százalékkal drágult pár hónap alatt, az állatgyógyszerek hasonlóképp, ezek kiegészülnek az állatorvosi költségekkel. A menhelyre sok beteg állat érkezik, aki ellátásra szorul – számolt be a vezető.

– Szintén nehézséget jelent, hogy sajnos egyre több ember mond le az állatáról gazdasági okokból. Mi összesen közel ötszáz állatról gondoskodunk, ebből kétszázhúsz a kutya, a macskák ötvenen vannak, emellett kecskék, birkák és vadállatok is érkeztek az elmúlt időszakban. A kutyák közül hetven-nyolcvan az olyan, aki problémás, így csak egyedül tartható. Ezért akik most hozzánk fordulnak, s már nem kívánnak, vagy nem tudnak gondoskodni az állatról, nekik első sorban az internetes gazdi kereséssel tudunk segíteni, weboldalunkon közzétesszük az örökbefogadásra váró kedvencek képét

 – mondta el Farkas Tamás.

A menhelyre olyan egzotikus állatok is bekerültek a közelmúltban, mint egy rétisas. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal való együttműködés keretében érkezett legyengült állapotban, így most a Misinánál regenerálódik. Bíznak benne, hogy hamarosan visszaengedhetik a természetbe.

Az egyesület dolgozói jelenleg is minden nap fél egy és négy óra között várja az örökbefogadókat, kutyasétáltatókat Pajtás utcai telephelyükön.

Vigyázzunk idén szilveszterkor is

– A szilveszteri petárdázás alatt fontos, hogy mindenki, amennyit csak lehet, legyen az állata mellett, ez a legnagyobb segítség. Amely állat korábban nem mutatkozott ijedősnek, később mégis érzékennyé válhat – mondta Farkas Tamás. Hozzátette, ha tudjuk, érdemes zárt térbe engedni az állatot. Azért is fontos megakadályozni, hogy kedvencünk elszökjön, mert ijedtségében messzire menekülhet, s ha nem ismeri a környéket, eltévedhet.  Nyugtatót csak állatorvos javaslatára használjunk, de előfordulhat, hogy ez jelenti a megoldást, léteznek ugyanis természetes, ártalmatlan szerek. – Az is segíthet, ha valami nyugtató zenét játszunk le az állatunknak, ami elnyomja a kinti hangzavart – állapította meg a szakértő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!