Megszólaltathatták

2022.12.08. 07:00

Könnyűzenei hangszereket próbálhattak ki a gyerekek Kisharsányban (Galéria)

Hétfőtől szerdáig közel 250 gyerek látogatott a kisharsányi könnyűzenei kreatív házba, a Hangszeresek Országos Szövetségének „Hangszert a kézbe” programjára.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Már 2016-óta járja az országot a Hangszeresek Országos Szövetségének „Hangszert a kézbe” elnevezésű ismeretterjesztő és interaktív kiállítássorozata, amely ezúttal Kisharsányba érkezett, hogy a gyerekekkel megismertesse és megszerettesse a könnyűzenei hangszereket. A környező településekről érkező óvodás és diákcsoportok először egy interaktív előadást nézhettek meg, például a dob történetéről, a dalszerzésről, dalszövegírásról, vagy a filmzenékről, amely után pedig kipróbálhatták a hangszereket, amelyeket a Hangszeresek Országos Szövetsége tagsága biztosított a kiállításhoz. Többek között elektromos dobot, az akusztikus gitárt, elektromos gitárt, basszusgitárt, DJ felszerelést, billentyűs hangszereket, és népi hangszereket is kézbe vehettek a gyerekek. 

– A turné egyik célja, hogy megteremtsük azt a fajta érdeklődést, amire később az Öröm a zene Tehetségpontok alapulnak majd. Ez egy olyan akkreditált könnyűzenei képzési forma lesz, amely által az ország minden területén, de legalább megyeszékhely szintjén tanulhatják majd ugyanazt a tananyagot, ugyanolyan metódusmódszertannal a gyerekek. Ennek vagyunk mi tulajdonképpen az egyik előfutára, bemutatója. Az Öröm a zene Tehetségpontok akkreditációs folyamata már zajlik, viszont hosszú időt vesz igénybe 

– mondta Benkő Zsolt blues-gitáros.

Ottó Krisztián, a kisharsányi önkormányzat munkatársa elmondta, nagy örömmel fogadták, hogy ez a kiállítás Kisharsányba érkezett, mert ilyen kis településekre nem jellemzően költöztetik ezt a programot. Ez viszont magával vonzotta, hogy az óvodai és iskolás csoportok utaztatását biztosítani kellett, a gyerekek szállítását kisbuszokkal oldották meg. A Hangszert a kézbe programnak egyébként 2019-ben már otthont adott Kisharsány, akkor és most is nagy érdeklődés kísérte a könnyűzenei hangszerekkel való ismerkedést.

Eldöntheti majd, hogy Mozarttal vagy Jimmy Hendrix-el kezd

Magyarországon a könnyűzenei képzést jellemzően alapítványi iskolákban lehet elsajátítani, hiszen az állami zeneiskolák mind a klasszikus zenei berendezkedést preferálják.

– Ha ma valaki szaxofonozni akar, akkor el kell mennie, furulyázni, aztán fuvolázni, és azután tanulhat csak szaxofonon. Mindeközben nagyon sokan kedvüket vesztik, hiszen amit otthon hallgatnak, és amit tanulniuk kell, az nagyon messze van egymástól – mondta Benkő Zsolt. Alapvetően a könnyűzenei oktatás másfajta metódusra épül, bizonyos dolgokban eltér, mint a klasszikus vagy népzenei. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!