Az autonómia új értelmet nyert

2022.12.27. 18:30

Településfejlesztési Díjat kapott Alsómocsolád

Tavaly Szalatnakot, idén pedig Alsómocsoládot tüntette ki a Településfejlesztési Díjjal a Településfejlesztési Szövetség a „Magunk Kenyerén Helyi Gazdaságfejlesztési Program” keretében.

Zs. K.

Az észak-baranyai település a „Szolgáltatásfejlesztési” kategóriában nyerte el az elismerést a községek között. Az átadón elhangzott: az észak-baranyai járás „A magyar társadalmi innováció szilícium-völgye”.

Alsómocsoládon az autonómia új értelmet nyert, hiszen a települési szintű öngondoskodás, a magabíró települések példaértékű sikertörténete valósult meg, melyet ismert közgazdászok és társadalomtudományi szakemberek közreműködésével alkottak meg. A 307 fős baranyai zsáktelepülés – építve a földművelési, állattartási, kézműves hagyományaira és megújulási képességére – kizárólag saját forrás felhasználásával „Magunk Kenyerén” elnevezéssel Helyi Gazdaságfejlesztési Programot indított 2013-ban.

A program sikerességének előmozdítása érdekében, a magyar hivatalos fizetőeszköz helyettesítésére helyi fizetőeszközt, közösségi pénzt, Rigacot bocsátott ki, melyet Rigac Jancsiról, a környék híres betyárjáról neveztek el. A program célja a meglévő értékek megőrzése, a létrehozott erőforrások gazdaságos használata, és az, hogy az itt élők ismét éljenek a környezet biztosította gazdálkodási lehetőségekkel, a településben meglévő szolgáltatási potenciállal.

A döntéshozók szerint az innovatív, más településekre is adaptálható program a helyi gazdaság fejlesztése mellett egyaránt megvalósít közösségfejlesztési, szolgáltatásfejlesztési elemeket is. 

– A „Mocsoládi táj” mesél. Népcsoportokról, kiknek otthont adott, nehéz emberi sorsokról melyeket próbára tett, felejthetetlen iskolamesterekről, földesurakról, betyárokról, örömről, bánatról, töretlen akaratról és fejlődésről. Sehol nincs ilyen jó illatú levegő. Itt a virágok szebben nyílnak, a madarak éneke az égig hangzik, a Szent András patak csobogása, az erdő suttogása új és új titkokat mesél a tájról mely szívünknek a legkedvesebb

 – hangzott a méltatásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!