A NAV ajánlása

2023.01.24. 13:58

A kedvezményhez fontos az igazolás

A személyi kedvezmény a személyi jövedelemadó összevont adóalapjából vehető igénybe.

W. K.

Fotós: Szendi Péter

 

 A háziorvosoknak, szakorvosoknak, a tavaly kiállított személyi kedvezményre jogosító igazolásokról 2023. január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak. A személyi kedvezményre való jogosultságot alátámasztó orvosi igazolást a magánszemélyeknek nem kell beküldeniük a NAV-hoz, azt csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig - hívta fel a figyelmet megkeresésünkre Barlai Krisztina, a NAV Baranya Megyei Igazgatóságának sajtóreferense.
 

Mint kiemelte, személyi kedvezményre az jogosult, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved és erről orvosi igazolással rendelkezik, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, ilyenkor a jogosultságot az ellátásról szóló határozattal lehet igazolni. A személyi kedvezményhez szükséges orvosi igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy az általuk készített orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állíthatja ki.
 

Barlai Krisztina az érintettek könnyebb eligazodása érdekében közölte, az orvosi igazolás kötelező tartalmi elemei a következők:  a súlyosan fogyatékos személy azonosító adatai (családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és születési ideje, anyja születési családi és utóneve), lakóhelye, adóazonosító jele,  az igazolás alapjául szolgáló szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma,  a fogyatékos állapot kezdő időpontja,  a súlyos fogyatékosság jellege,  ideiglenes igazolásnál annak hatálya, az igazolás kiállításának dátuma, az orvos, háziorvos aláírása. 

 

Azoknak az orvosoknak, szakorvosoknak, akik személyi kedvezményre jogosító igazolást állítottak ki 2022-ben, adatot kell szolgáltatniuk 2023. január 31-ig. Az adatszolgáltatáshoz szükséges K51-es nyomtatvány a K51 - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu) linkről letölthető, és kizárólag elektronikusan nyújtható be.

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában