A legjobb tíz között szerepel a PTE

2023.01.10. 13:07

Az egyetem bölcsészkarának szakjai nagy népszerűségnek örvendenek

Cz. E.

Fotó: AS

Megszületett a 2023-as rangsor az ország legjobb bölcsészkarairól. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a negyedik helyen áll holtversenyben a Szegedi Tudományegyetem karával.
A rangsor felállításához több tényezőt is figyelembe vesznek. A szempontok közé tartozik az első helyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a tanulmányi versenyen elért helyezések, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya, az egy oktatóra jutó hallgatók száma, valamint a Magyar Tudományos Akadémia-címmel rendelkező oktatók aránya.
A PTE Bölcsészettudományi Kara 2014 óta minden évben a TOP 10-ben szerepel. A következő évben, 2015-ben már a hatodik helyet sikerült elérni. A rangsor negyedik helyére pedig elsőként 2018-ban sikerült kerülnie. Az intézmény karai közül elsőként 2011-ben emelkedett ki, 2014 óta azonban töretlenül az első helyen áll.

A legnépszerűbb bölcsészképzés már évek óta a pszichológia. Ez a szak a magyar felsőoktatás harmadik legkeresettebb képzése. Ezt a gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedem és marketing előzi meg. A tavalyi évben több mint 5700-an próbáltak bejutni a pszichológia alapképzésre, és közülük körülbelül 1500-an sikerrel is jártak a kifejezetten magas pontszámuk eredményeképpen. A bölcsészképzések közül a második legvonzóbbnak az anglisztika számít, amelyet a 2022-es általános felvételi során 2588 tanuló jelölt meg. A harmadik legnépszerűbbnek a közösségszervezés, negyediknek pedig a szabad bölcsészet számít. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!