A király meztelen

2023.01.09. 10:50

Csizmadia: Pécs közelít a csőd és a teljes szétesés felé

Az idei nehezebb év lehet, mint az előző, a pécsi önkormányzat számára is, sok múlik az orosz–ukrán háború és az uniós szankciós politika mielőbbi befejezésén – mondta Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető lapunknak adott interjújában.

Bóka Máté

– Ha a korábbi négyéves ciklusokat nézzük, akkor az idei már választási év lenne, hiszen 2019-ben volt az önkormányzati választás. Ez most viszont 2024 tavaszán lesz, ennek ellenére tekinthető ez az év választási évnek? 
– Politikai és jogi értelemben nem, hiszen valóban, a pécsiek majd csak 2024-ben fejezhetik ki a véleményüket a Péterffy-kurzus munkájáról szavazataikkal. Másrészt, ahogy közelednek a választások, egészen biztosan egyre hangsúlyosabbá válnak a városunk jövőjét illető kérdések, kijelentések, hiszen a polgárok is kíváncsiak lesznek arra, hogy a különböző politikai oldalak miként képzelik Pécs sorsának alakítását. 

– Az önkormányzat szempontjából milyen esztendőre számít? 
– A 2023-as év az előzőnél is nehezebb lehet minden önkormányzat számára. Sok múlik az orosz–ukrán háború és ezzel összefüggésben a szankciós politika mielőbbi befejezésén. Nagyon fontos, hogy ebben a rendkívüli helyzetben észszerű és felelős döntéseket hozzanak a városvezetők. Ami a jelenlegi helyi baloldal képviselőit illeti, velük kapcsolatban nekem különösebb elvárásom már nincs. Sokkal inkább érdemes az utánuk következő időszakkal törődnünk. Az elmúlt három évben számtalan esetben bizonyította a polgármester és csapata, hogy alkalmatlanok bármilyen, a durva pártpolitikai gondolkodást félretevő észszerű együttműködésre. Pedig véleményem szerint Pécsnek éppen a nagypolitika univerzumától távolodó közéleti légkörre lenne szüksége, ahol a helyi ügyeknek kellene elsőbbséget kapniuk. Bízom abban, hogy a baloldal leváltását követően visszatérhetünk a normális párbeszéd és vitakultúra világához. 

– Nemrégiben arra utalt, hogy nem Péterffy Attila polgármester vezeti a várost, hogy őt csak bábként mozgatják, mire gondolt pontosan? 
– Aki figyelemmel kísérte az elmúlt évek helyi közéleti eseményeit, világosan láthatja, hogy valójában mindenütt a városunkat egyszer már tönkretevő régi baloldal, a szocialisták és az őket újracsomagoló DK holdudvarának emberei jöttek vissza, ők azok, akik diktálnak. Talán nem véletlen, hogy Pécs ismét közelít a csőd és a teljes szétesés felé. Elég, ha a tömegközlekedés állapotára vagy a különböző korrupciós ügyekre gondolunk. Péterffy Attilának komoly felelőssége van abban, hogy nem képes vagy nem akar gátat szabni ezeknek a kártékony törekvéseknek. 

– A minap írtunk arról, hogy számos súlyos ügy – rendőrségi nyomozások – terhelik a baloldali önkormányzat eddigi működését, és várhatóak még újabbak is, például felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja a Bőrklinika–Mandulás cseréjénél? 
– A király meztelen. Ez az eset, annak minden körülményével együtt, sokak szemét felnyitotta a városban. Ugyan miért lenne érdeke az önkormányzatnak elcserélni egy kiemelt, belvárosi-egyetemvárosi ingatlanfejlesztési területet a lepusztított Mandulás kempingre? Véleményem szerint ez a csere kizárólag a magántulajdonos számára előnyös, hiszen úgy jutott hozzá a város egyik legértékesebb ingatlanához, hogy még a vételár túlnyomó részét sem kellett kifizetnie, ráadásul megszabadult a számára haszontalan kempingtől is. A szocialisták semmit nem tanultak és semmit nem változtak. 
– Hogyan minősítené azt, hogy miközben az elmúlt években több száz millió ment el cégvezetői prémiumokra, megemelt fizetésekre, biztosokra, tanácsnokokra, tanácsadókra, addig a pécsieknek helyi adókból családonként nagyjából 2500 forintos évi engedményt tettek a baloldaliak? 
– A baloldal becsapta a pécsieket. Egy óriási show-műsor, külön megtartott közgyűlés keretében eljátszották, hogy érdemben csökkentik az adóterheket, miközben kiderült, hogy a döntés valójában néhány ezer forintot jelent mindössze évente. Másrészt ősszel leszavazták azt a takarékossági csomagunkat, amivel százmilliós nagyságrendű, a baloldali holdudvarnak juttatott felesleges költséget spórolhattunk volna, amit sok mindenre, például érdemi adócsökkentésre is fordíthattunk volna. Bízom abban, hogy a pécsiek nem felejtik majd el a következő választáson a baloldaltól az elmúlt években kapott ilyen és ehhez hasonló pofonokat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!