Utánajártunk

2023.01.25. 19:50

Csodamód tűntek el a százmilliók Cserdiben

Egészen döbbenetes pénzszórás ment a baranyai csodafaluként emlegetett Cserdiben, amely miatt a településen bedőltek az elvileg pályázati pénzből finanszírozandó projektet, és egy bizonyos kör rengeteg tanulmánytervet, felkészítést, coachingot készített, amelynek érdemi, gyakorlati hasznát senki nem tapasztalta. A tízmilliókat kasszírozó cégek nagy része gyakorlatilag eltűnt, miközben komoly összefonódások rajzolódnak ki.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Tavaly egy rövidke kis hírt adott arról a Pécsi Járásbíróság, hogy 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték egy férfit, aki színlelt szerződéssel és fiktív számlák kiállításával költségvetési csalásban segédkezett egy baranyai község néhai polgármesterének 2018-ban. Megírtuk, hogy az ügy szálai Cserdibe vezetnek, a jogerős ítéletről szóló közlemény szerint a férfi – információink szerint egy ügyvéd – a volt polgármesterrel, Bogdán Lászlóval megállapodott: a kistelepülés önkormányzatának költségvetéséből valótlan tartalmú okiratok felhasználásával szereznek pénzt, ezért kapcsolatépítés, csapatépítés, rendezvényszervezés és egyéb kapcsolódó feladatok ellátására színlelt megbízási szerződést kötöttek. Csak ezen ügy kapcsán mintegy 9,5 millió forint sorsáról nem lehet tudni, de a vádhatóság szerint a kárt polgármester okozta.  

A község egykori polgármestere 2020-ban lett öngyilkos, nem sokkal később a rendőrség nyomozást is indított, amit aztán végül le is zártak – vélhetően azért, mert a polgármester elhunyt, így nem volt kit megvádolni a fent említett férfin kívül.

Volt egy jelentés, de nem figyeltek rá

A Dunántúli Napló úgy tudja, hogy a rendőrség a nyomozás alatt nem kérte be azt a belső vizsgálati, független könyvvizsgálói jelentést, amely igyekezett a község meglehetősen zavaros pénzügyeinek utánajárni, és feltárni, hogy kikhez kerültek azok a több százmillió forintos források, amiket a településnek az elnyert pályázatok alapján fejlesztésekre kellett volna fordítaniuk.

A baloldali forrásunktól lapunk birtokában került dokumentum 25 oldalon keresztül elemzi a kifizetéseket, idősorrendben, illetve az egyes cégeknek történő tranzakciókat is felvonultatja. 

Rengeteg készpénzt vettek fel

A dokumentumból kiderül, hogy az alig néhány száz fős faluban a közfoglalkoztatási program számlájáról csak 2018-ban 153 millió forintnyi készpénzt vettek fel. A pénzfelvételeket a polgármester és felesége, akkori alpolgármester eszközölte – írta a jelentés, amely szerint a rengeteg készpénz forgalmat semmi nem indokolta.

Csak 2017-ben 26 milliót költhettek el olyan célokra, amiknek nem lehetett közük a megnyert kerékpárút-fejlesztéshez a könyvvizsgálói jelentés szerint. 

Még a volt polgármesternek is jutott

A dokumentum azt is megjegyzi, hogy a néhai polgármesternek ügyviteli, vállalkozói díj, karbantartás címén is fizettek hárommillió forintot, valamint információink szerint a testvérének, jelenlegi polgármesternek is jutott 1,5 millió forint különböző „munkák" után. 

Az úgynevezett ESZA-pályázatból átvezetett 192 millió forintból 34 milliót fizettek ki munkabérekre, de körben többször voltak kétmillió forint feletti (!) munkabér átutalások is.

Szinte mindegyik cég megszűnt 

A könyvvizsgálói jelentésben azt is részletezik, hogy különböző cégeknek 190 millió forintot utaltak ki, a pénzt megkapó tucatnyi cég többsége mellé a független könyvvizsgáló azt írta, hogy évekkel ezelőtt volt „utoljára beszámolója", „kényszertörlés alatt" van, vagy éppen „megszűnt". 

100 millió egy bizonyos körnek

Lapunk azt is kiderítette, hogy a vállalkozások között egy sajátos cégháló is felsejlik, amelynek tagjai ugyanazon két személy köré szerveződhettek akár családi kapcsolatok révén is, de találtunk párhuzamokat a korábbi beszámolókat böngészve arra is, hogy a bizonyos helyzetbe hozott személyek érdekkörébe tartozó cégek egy székhelyen is működhettek. A hozzájuk köthető londoni hátterű vállalkozásoknak is jutott forrás, és összességében mintegy 90-100 millió forintnyi közpénz vándorolhatott el két (volt) ügyvédhez Cserdiből. 

A két férfi ugyanakkor már korábban a rendőrség látókörébe került, évekkel ezelőtt például a Dunántúli Napló is megírta, hogy egyiküket két és félmilliárdos kárt okozó bűncselekmény miatt ítélték el 2019-ben, s bár ellene már a 2010-es évek eleje óta tartott büntetőeljárás, mégis még több milliós megbízásokat kaphatott Cserditől, számos alkalommal fizettek neki tanulmánytervekért, coachingért és felkészítésért. Másikuk ellen pedig szintúgy zajlott már nyomozás.

Közös könyvelő a céghálóban

A szálak egy könyvelőn keresztül is összeérnek, mert teljesen véletlenül az egyik ügyvédhez köthető, immár felszámolás alatt lévő vállalkozásnak is ugyanaz az érdi könyvelő intézte a pénzügyeit, aki egy, a falutól összesen 24 milliós megbízást kapó újabb vállalkozónak is ugyanígy könyvelt – nem meglepő, hogy a cégbíróság ezúttal is kényszertörlési eljárást indított. 

Nem megfogható célok

A falu vezetői több különböző cégnek fizettek „pályázatfigyelésre, pályázatokra, ügyviteli költségekre", tehát jellemzően kevésbé megfogható célokra, úgy, hogy közben a településen bedőltek a már elnyert pályázati pénzből megvalósítandó projektek. Például 15 milliót fizettek ki titkári teendőkre, tanulmánytervekre, rendezvényszervezésre egy olyan budapesti székhelyű cégnek, aminek 2017-ben volt utoljára beszámolója és szintúgy felszámolás alatt van. Jelentős összeget kapott még 2020-ban is a két ügyvéd közül az egyik, amikor már a hozzá köthető vállalkozás londoni hátterű cégként működött. 

Bulikra is milliók mentek el

Cserdiben számos különböző cégnek fizettek, néhány azért akadt, amelyek laikusok számára is elfogadhatónak tűntek, így például fűkaszára, bozótvágókra, autójavításokra szánt kisebb-nagyobb összegek, de sok milliót költöttek bulikra, hangosításra, rendezvényekre, cateringre is a községben, ezek viszont tízmilliós nagyságrendű kiadások voltak. 

A baloldali holdudvarhoz is vándorolhatott? 

Lapunknak egyébként arról is beszéltek a helybéliek, hogy nem véletlenül mutatkozott Gyurcsány Ferenc DK-elnök oldalán a néhai polgármester, aki egyébként később barátjának is nevezte a Bogdánt. Egyesek szerint a pénzek egy része ugyan egy jól behatárolható helyi körhöz futott be, de jelentősebb összegekből az ellenzéki politikai térfélen is részesülhettek. Gyurcsány ráadásul nem is olyan régen még a szentlőrinci lobbipartira is személyesen ellátogatott, azt megelőzően, hogy Pécsen tartott volna kihelyezett frakcióülést a DK. Gyurcsány Ferenc pedig mindkét alkalommal találkozott Péterffy Attila pécsi polgármesterrel is, akit Gyurcsány már 2019-ben is támogatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!