A káposzta sokáig frissen tartható

2023.01.30. 18:44

Erősíti az immunrendszert, hatásosan védi és regenerálja a sejteket

A lila káposzta a téli időszak egyik legfontosabb vitaminforrása. Nagyon sokáig eltartható, ha megfelelő körülmények között tároljuk.

W. K.

Hűtőszekrényben, felvágás nélkül akár egy hónapig is megőrzi frissességét a lila káposzta - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. Fontos azonban, hogy a frizsider zöldségtárolásra kialakított rekeszében tartsuk, vagy félig nyitott zacskóban, dobozban. A lila káposzta felszeletelés után is még felhasználható 3-4 napig, zárható dobozba téve, vagy frissentartó fóliába csomagolva.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy fagyasztóba téve a káposzta tartósítható is. Ennek a módja a következő: először is alaposan meg kell mosni fagyasztás előtt, csakúgy, mint bármilyen felhasználást megelőzően. Szeletelést követően főzzük egy-két percig, majd „sokkoljuk” jéghideg vízben, így ugyanis garantáltan megőrzi a fagyasztás során a színét és az ízét. A lila káposzta előfőzve akár hat hónapig is tárolható fagyasztva. Ha az előfőzés elmarad, akkor egy-két hónap elteltével íz- és színváltozás lesz tapasztalható. 

A felszeletelt darabokat célszerű egy tálcára vékony rétegben elhelyezve lefagyasztani, ezt követően tegyük át dobozba, vagy zacskóba, majd fogyasztásig a mélyhűtőbe.

A lila káposzta rengeteg ásványi anyagot is vitamint tartalmaz. Található benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C-, K- és U-vitamin. Mindezen túl jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Az egészségre jótékony hatású, hiszen erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és hatásos gyomor- és emésztési problémákra. Csökkenti továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését, csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is. 

Köztudott, hogy a káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ajánlott, ideális táplálék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!