A téli időszakban is figyeljünk táplálkozásunkra

2022.11.27. 10:39

Egy receptet is megosztott velünk a Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet oktatója

Amikor megérkezik a téli időszak és vele együtt az advent és a karácsony is, néhányan képesek vagyunk arra, hogy minden elénk kerülő ünnepi süteményre és ételre rávessük magunkat. Pedig, kifejezetten fontos, hogy ezekben a hónapokban is odafigyeljünk táplálkozásunkra.

Cz. E.

Ebben a témában Szántóri Patrícia, a Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet oktatója látott el minket tanácsokkal. Nagyon fontosnak tartja, hogy a téli időszakban is a hazánkban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. Ebből kifolyólag mindig a legfrissebb és leginkább vitamindús, magas tápértékű és tápanyagdús ételekhez juthatunk hozzá. Ezzel egyrészt támogathatjuk a hazai vállalkozókat, kistermelőket, másrészt sokkal fenntarthatóbb és alacsonyabb áron is tudjuk őket megvásárolni. 

Novemberben és decemberben a következő gyümölcsökből és zöldségek közül érdemes beválogatni párat az étkezéseinkbe: alma, birsalma, citrom, csipkebogyó, fekete berkenye, gesztenye, naspolya, szőlő, brokkoli, csicsóka, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fodros és kínai kel, spenót, sütőtök, patisszon, petrezselyemgyökér, rukkola, sárgarépa, sóska, torma, zöldbab, zöldborsó. De jó tárolás mellett a cékla, a körte és a kelbimbó is eláll, és fogyasztható ezekben a hónapokban.

Szántóri Patrícia is úgy gondolja, hogy a karácsony fontos részét képezi a finom ételek és a közös családi étkezések. Ilyenkor számos olyan fogás is az asztalokra kerül, ami rengeteg szénhidrátot és zsírt tartalmaz. Ezért kifejezetten lényeges, hogy az ünnepek alatt is ügyeljünk a mértékletességre és az egészségünkre, főleg, hogyha már küzdünk valamilyen alapbetegséggel.  

Az ételek elkészítése során ügyelni kell a sózásra és érdemes zsírszegény ételkészítési eljárásokat beépíteni a sütés-főzés menetébe, mint például a párolás vagy a sütőzacskóban sütés. Manapság egyre gyakoribb a háztartásokban a forrólevegős sütők használata, ami nagyon jó módja a hozzáadott zsír, olaj mennyiségének csökkentésére. A fűszersók helyett érdemes szárított vagy friss fűszernövényeket használni, illetve tálaljunk fel friss salátákat a sültek mellé, amiket olajos magvakkal vagy gyümölcsökkel dobhatunk fel.  

Az ünnepi asztalok elengedhetetlen részei a sütemények, amelyeket készíthetünk zab-, teljes kiőrlésű- vagy grahamm lisztből, vagy ezeknek a keverékéből. Alkalmazásukkor érdemes odafigyelni, hiszen ezen lisztek több folyadékot képesek megkötni, így lehetséges, hogy a hagyományos receptben szereplő fehérliszt mennyiségénél kevesebbre lesz szükség. Ha tehetjük, részesítsük előnyben a gyümölcsös vagy gyümölcs alapú desszerteket.

A Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet oktatójának tanácsa, hogy figyeljünk oda a következő időszakban is az étkezésre, ne mértéktelenül fogyasszuk az erősen fűszerezett, zsíros ételeket, hiszen ez gyomorrontáshoz vagy rosszabb esetben akut hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet. Ügyeljünk a mennyiségekre és ne feledkezzünk meg a betegségeinkről karácsony idején sem, szedjük be gyógyszereinket és tartsuk meg az orvosunk, dietetikusunk által előírt diétát is.  

Szántóri Patrícia egy receptet is megosztott velünk:

Töltött káposzta egészségesebben 

A klasszikus töltött káposzta sok család ünnepi asztalán jelen van, azonban nem a legkönnyebben emészthető ételek közé tartozik. Számos verziója létezik, a füstölt húsos, a savanyú káposztás stb. Patrícia a hagyományos ünnepi ételünk egészségesebb változatának receptjét ajánlja figyelmünkbe, ami kevésbé terheli meg a gyomrunkat és így is nagyon finom. 

Hozzávalók 4 adag ételhez:  

  • 9 dkg hajdina vagy gersli (árpagyöngy)  
  • 1kg darált sertéshús (7%-os zsírtartalmú) de készíthetjük darált csirke vagy pulykahússal, vegetáriánusok gombával, szejtánnal (80dkg) 
  • 1 közepes vöröshagyma  
  • 8 g olaj 
  • só, bors, pirospaprika és fűszerkömény az ízesítéshez  
  • 1 fej friss káposzta  
  • 90 g sűrített paradicsom 

Elkészítés menete:  

A hajdinát/ gerslit megmossuk, hozzáadjuk a darálthúst, a lereszelt vöröshagymát a pici olajat és a fűszereket. A masszát egy órára a hűtőben pihentetjük.  

Amíg a masszát előkészítjük, a káposztafejből eltávolítjuk a torzsa részt egy kés segítségével, majd feltesszük enyhén sós vízben főzni. Félig készre főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Leveleire szedjük és tetszőleges mennyiségű masszával megtöltjük, ezt követően feltekerjük és a két végét bedugdossuk. Figyeljünk arra, hogy ne töltsük keményre, mert akkor kiszakadhatnak a káposzta levelek. Egy nagyobb lábas aljára savanyúkáposzta csíkokat, vagy csíkokra vágott káposztalevelet teszünk és ráhelyezzük a megtöltött leveleket. A tetejére teszünk még apró káposztát, vagy savanyú aprókáposztát, teszünk rá sűrített paradicsomot, majd befűszerezett (só, bors, pirospaprika) vízzel felöntjük. 

Lassú tűzön lefedve készre főzzük.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában