Váljanak valóra a 2023-as álmok

2023.01.02. 13:58

Ismerjük meg önmagunkat, tervezzünk, kivitelezzünk

Minden év elején elhangzik az a mondat, hogy „Ez az idei az én évem lesz.”, de nem elég csak mondani, tenni is kell érte. A Pécsi Tudományegyetem magazinja (UnivPécs) összeszedett pár gondolatot, ami segíthet abban, hogy mindenkinek többé-kevésbé olyan 2023-as éve legyen, amilyet szeretne.

Cz. E.

Fotó: ovchinnikova_ksenya

Az egyik legfontosabb dolog az önismeret, ami egyébként mindennek az alapja. Hiszen, ha nem tudjuk mit akarunk, akkor hogyan érnénk el az esztendőre kitűzött célokat? Ez azonban nem egy egyszerű, hiszen lehet, hogy tudjuk, hogy mit szeretnénk megvalósítani, de sokkal mélyebb rétegeket és jelentéseket kell észrevennünk, és újra mérlegelni. Az önismeret nehéz meló, de megéri időt szánni rá. De azonban ezt sem érdemes egyedül csinálni. Kellenek a visszajelzések, nemcsak batároktól, családtagoktól, hanem segítő szándékú kívülállóktól is.

Érdemes megtervezni életritmusunkat, figyelembe véve azt, hogy a nap, a hét, az év melyik szakaszában vagyunk leginkább elemünkben, és mit tudunk kihozni belőle. Figyeljük meg, hogy mely napszakokban vagyunk a legproduktívabbak, hogy tevékenységeinket ehhez tudjuk igazítani. Persze, arra is fel kell készülni, hogy mások életritmusa eltérhet a mienktől, és ezek okozhatnak problémákat. Az Univ Pécs csapara a Life Rhythm – Productiviry Mobilappot ajánlja kiindulópontnak.

Tervezzünk. A YearCompass egy ingyenes füzet, amely gondolatindító kérdésekkel és gyakorlatokkal segít lezárni az előző és megtervezni a számunkra következő esztendőt. Ez a kis kiadvány segít abban, hogy meghatározzuk azokat a nagy köveket – életünk minden területén –, ami sikerünkhöz vezethetnek. Persze, pusztán ennek a kitöltése nem visz közelebb minket a célokhoz. Érdemes feltenni a kérdést közben, hogy hogyan válthatjuk őket valóra.

Hogyha nem váltjuk terveinket valóssá, akkor csak kívánságok válnak belőlük. Nagy előnye van annak, ha egy oldalban kristályosodik ki az éves terv. Jegyezzük le őket, hogy időről-időre előtudjuk venni, és egy oldalon láthassuk a szuperül megtervezett évünket. De szükséges, hogy naponta, hetente tudjuk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy terveink megvalósuljanak. Sokféle to-do-list van, akár mobilalkalmazás, akár kisebb füzet formájában, amelyek tökéletes támogatást tudnak nyújtani.

Az utóbbi pár évben sok helyen találkozhattunk azzal a szóval, hogy reziliencia. A pszichológiában ez azt a tulajdonságot, képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után. Ilyen szituációk voltak a pandémia, az orosz-ukrán háború, a rezsiárak emelkedése, az infláció. Senki sem látta ezeket előre, de mindannyiunkat érintett és alkalmazkodnunk kellett hozzájuk. De nem lehet mindenre felkészülni, nem teljesíthetünk minden téren 100%-ot, ha rajtunk kívülálló tényezők befolyásolják az életünk. Kell tudunk pihenni, kompromisszumot kötni a célok terén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!