Népszerű volt

2023.01.02. 10:44

Hangsúlyt kapnak idén is a kiemelt programok

Idén már nem korlátozta a pécsi állatkert nyitvatartását, működését a járványhelyzet, a látogatók száma így emelkedett az elmúlt két évhez képest. 

Zs. K.

Fotó: Laufer László

Valamennyivel 140 ezer feletti látogatószámmal zárta a 2022-es évet a pécsi állatkert. Ez mintegy tízezerrel kevesebb, mint remélték, ám az ország többi állatkertjében is az volt tapasztalható, hogy az idei látogatottsági adatok még 25–30 százalékkal elmaradtak a pandémia előtti forgalomhoz képest. 

Ennek ellenére – mint azt Andricz Bertold, a pécsi állatkert igazgatója elmondta – az intézmény működése stabil. 
– Két nagyon nehéz év után 2022-t is úgy tudjuk zárni, hogy nincsenek likviditási problémáink. Az energiaválság viszont minket is érintett, így a nagyobb fejlesztések elmaradtak, de működési problémáink tavaszig biztosan nem lesznek. Azt viszont már most látjuk, hogy idén is nehéz év elé nézünk – mondta az igazgató. Azonnali megtakarításokat hozó intézkedéseket hoztak ugyan, ám ezek a takarékoskodások nem érintették az állatok gondozását, ellátását és életkörülményeit. Elmondható továbbá az is, hogy a dolgozói létszámot meg tudták tartani, és júliusban, amikor a belépőárak emelését tiltó rendelet hatályát vesztette, akkor a pécsi állatkert – a többi létesítményhez képest – a legkisebb jegyáremelést hajtotta végre. 

Az állatállomány kapcsán Andricz Bertold elmondta, 2022-ben minimálisan bővült, de csak apró fajok érkeztek. Donka és Bonifác borjúfókák nyáron született kis borjának viszont sajnos nem sikerült a szoptatásról a szilárd élelemre való átállás, elpusztult az állat. 2023-ban főként kisebb testű állatfajokkal fogják bővíteni az állományt, amelyek között ritkaságok is lesznek. Várnak egy orrszarvú leguán nőstényt a meglévő hím mellé. A terráriumi és tengeri akvarisztika faj- és egyedlétszámát fejlesztik. 

Népszerű volt a már hagyományos halloween, az Állatkertek Éjszakája, emellett születésnapokat és táborokat is tartottak a gyerekek örömére. Nyáron 8 turnusban hetente 26 gyermeket foglalkoztattak az állatkerti táboroztatók. 
– Programjainkra nagy hangsúlyt fektetünk, ezek a kiemelt napok több látogatót hoznak. Színes palettát kínálunk, a hagyományos nagy rendezvényeink mellett hetente tematikus programokkal készülünk – mondta az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!