Ahol a fa és a karó a jeles

2023.01.15. 10:40

Most lehet regisztrálni a tavaszi Településfásítási Programra

Az idén további tízezer kisvárosi és falusi csemetével gyarapodva folytathatja a szén-dioxid elleni harcot a hazai faállomány: a Településfásítási Program tavaszi körére január 20-ig regisztrálhatnak a 10 ezer fő alatti lélekszámú települések.

Sz. Zs.

Az immár harmadik éve tartó országos Településfásítási Programé az ország egyetlen ellenőrzője, amelyben nem szégyenfolt a sok fa és karó, sőt, minél több sorakozik belőlük, annál nagyobb elismerés illeti a gazdáját. A 2021-ben útjára indított akciósorozattal a Kormány célja elsősorban az volt, hogy 2030-ra 27%-ra növekedjen Magyarország – ma kereken kétmillió hektárnyi – erdővel borított területeinek aránya.

Ebben óriási jelentőséggel bír az előző két esztendőben rendkívül sikeres program, amely során 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültettek el. Az idei harmadik ütemben további 10 ezer fával zöldíthetik saját környezetüket és frissíthetik levegőjüket a 10 ezer főnél kisebb városok és községek a másfél milliárdos támogatásból.

Az idén is előzetes regisztráció szükséges, viszont az eddigiekkel ellentétben most a korábbi programokban részt vevők is újra jelentkezhetnek. Gyors döntésre van ugyanakkor szükség, hiszen a regisztrációs felület csak január 20-áig érhető el, ezt követően, január 23–30-ig tart majd az online igénylés.

Az idei tízezerből kétezret a tavaszi, nyolcezret az őszi ültetési időszakban szállítanak ki: a klímaváltozást és az eltérő helyi viszonyokat is jól tűrő 13 fafajból 10–30 sorfát választhat mindenki. Ezek konténeresek vagy földlabdások, 2–5 méter magasak, és fajtától függően 10, de akár 40 méter magasra is megnőhetnek, így az igénylő önkormányzatok vagy civil szervezetek változatos helyszínekre ültethetik őket. A szakszerű telepítés érdekében minden fához adnak támasztókarót, takarómulcsot, védőrácsot is, sőt, igény esetén a helyi erdész szakember a telepítésben is közreműködik
Bővebb információ és regisztráció a www.orszagfasitas.hu weboldalon.

Száz éve tart a hazai erdőtelepítés

Hazánk erdőségei az I. világháború előtt 7,3 millió hektárt tettek ki. Trianon után ez a hetedére, az összterület 12%-ára csökkent. Az első fontos telepítési projekt az Alföld fásítása volt, amely legjelesebb erdészünk, Kaán Károly nevéhez fűződik, akárcsak az 1935-ös fontos természetvédelmi törvény.

E lendületet a világválság és a háború megakasztotta, és csak az ’50-es években kezdődött lassan újra a folyamat. A rendszerváltozást követően az újra megjelenő magántulajdonú földeken folytatódtak a fásítási programok. 1990 óta a magángazdálkodók 200 ezer hektár új erdőt telepítettek, így a globális példákkal ellentétben Magyarországon – ahogyan Európában is – az erdők térfoglalása folyamatosan nő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!