Legyünk elővigyázatosak

2023.01.12. 17:16

Néhány praktikus tanács betartásával elkerülhető a baj

A Tüke Busz Zrt. arra kéri a tömegközlekedési eszközöket igénybe vevőket, hogy figyeljenek oda magunkra és egymásra is az utazás során. Most, hogy a téli szünetnek végre, újra nagyobb gyalogos és járműforgalommal találkozhatunk a városban. Ebből adódóan több türelemre és óvatosságra van szükség a közlekedésben is. A cég közleményében összeszedett pár fontos szabályt, amelynek betartásával megelőzhetők a balesetveszélyes helyzetek.

Cz. E.

Fotó: AS

  • Leszállást követően ne haladjunk át az álló autóbusz előtt vagy mögött az úttesten, mert a jármű takarásából az úttesten átmenni rendkívül balesetveszélyes! A téli időszakban a korán sötétedő, szürke napokban a látási viszonyok is korlátozottabbak, így fokozottan figyeljünk arra, hogy amennyiben ez biztosított, a kijelölt gyalogátkelőhelyen menjünk át az úttesten! 
  • Gyalogosként és az autóbuszon utazva is eltereli figyelmünket a telefon és a fejhallgató is. Különösen a téli időszakban fontos, hogy a környezetünkben keletkező zajok közlekedésünk során sok lényeges információt adhatnak számunkra, ezért érdemes figyelnünk ezekre! 
  • Segítsük utastársainkat azzal, hogy a csomagokat, hátizsákokat, iskolatáskákat vagy a poggyászokat ne a mellettünk lévő ülésre tegyük utazásunk ideje alatt, így az üléseken mások is kényelmesebben és biztonságosabban tudnak utazni! 
  • Amennyiben nincs lehetőségünk ülve utazni, törekedjünk arra, hogy stabilan állva utazzunk és minden esetben használjuk a kapaszkodókat! A gyermekkocsiban szállított gyermek esetén ügyeljünk a babakocsi biztonságos rögzítésére! 
  • Utazásunk során segítsük a kismamákat, a mozgásukban korlátozott, akadályoztatott utastársainkat! Kiemelten figyeljünk a kisgyermekkel utazókra, az idősebb utasokra, igyekezzünk segíteni a fel és leszállásukban, ülőhelyünket adjuk át részükre! 
  • A jármű megállása után leszálláshoz a hátsó ajtókat vegyük igénybe! Ha a jármű ajtaja még nyitva van, de a jelzőcsengő már szól, az figyelmeztetés valamennyi utas számára: ekkor már sem felszállni, sem leszállni nem szabad! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!