Az emberek harmada nyugdíjas

2023.01.14. 12:30

Nőnek a megélhetési költségek, egyre kevesebb az önálló otthonok száma

Hogy hová vezet az elöregedő társadalom, arra napjainkban Japán az egyik legjobb példa, ahol még soha nem született olyan kevés csecsemő, mint tavaly.

M. B. E.

A távol-keleti szigetországban negyven évvel ezelőtt évente másfél millió újszülött jött a világra, a múlt esztendőben viszont ennek csak a fele. Az úgynevezett termékenységi ráta (az egy szülőképes korú nőre jutó élve születések száma) nem éri el az 1,3-as arányt. Európában hasonlóan rossz mutatókkal Spanyolország és Olaszország rendelkezik, hazánkban pedig ez az arányszám 1,59 volt 2021-ben, amivel jobban állunk az európai átlagnál. A világon egyébként a legrosszabb mutató (0,9) Dél-Koreában van, ahol a magas megélhetési költségek miatt egyre kevesebben vállalnak gyereket.

Japánban ennek mintaértékű következményei tapasztalhatók: a fiatalok késleltetik a családalapítást. A megélhetési költségek emelkednek, így a saját otthonnal rendelkezők aránya rohamosan csökken (10 év alatt közel tíz százalékkal), miközben az albérletek ára emelkedik. Továbbá egyre kevesebb nyugdíjas engedheti meg magának a pihenést (Japánban is 65 év a teljes öregségi nyugdíj korhatára), és minden szinten az idősek munkavállalását szorgalmazzák, támogatják.

Ugyanis ott tartanak, hogy a 75 év felettiek aránya meghaladja a népesség 15 százalékát, a 65 év felettiek aránya pedig eléri a 30 százalékot. Így a 65 és 69 éves korosztály fele, a nyugdíjasok hetede tovább dolgozik, ami magasabb az amerikai, német és svéd értékeknél is.

Ugyanakkor az a sajátos történelmi hagyomány is sokat ront a helyzeten, hogy igen alacsony, 30 százalék körüli a japán nők foglalkoztatottsági szintje. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!