Mi kerül a homlokzatra?

2023.01.21. 07:00

Precedens értékű pert nyert a lakásszövetkezet

Zs. K.

Továbbra sem helyezhetők akárhová a klímák kültéri egységei, illetve sok esetben engedélyhez kötött, hogy hova szerelhetők fel a berendezések. Pécs belvárosában a Jókai Lakásszövetkezet pert is nyert az egyik lakás tulajdonosa ellen, akinek a bíróság jogerős döntése értelmében át kellett szerelnie a kültéri egységet a szövetkezet által engedélyezett helyre. Moró Erika, a Jókai Lakásszövetkezet elnöke elmondta, a lakásszövetkezeti épületekben a homlokzat a lakásszövetkezet tulajdona, és az alapszabályzat szerint a homlokzaton bármit elhelyezni csak engedéllyel lehet. 

E szabály megerősítése érdekében a küldöttgyűlés úgy döntött, hogy 2023. januárjában dokumentálja az épületek jelenlegi homlokzati állapotát, és ezután az időpont után az igazgatóságot képviselő elnök írásbeli engedélye nélkül a homlokzaton végzett bármilyen módosítást az igazgatóság jogi útra tereli. 

– Ez az egyetlen eszköz, amivel tudjuk szabályozni azt, hogy ne nézzünk úgy ki, mint egy brazil bádogváros. A Jókai Lakásszövetkezet nagyon régóta úgy gondolja, hogy itt a belvárosban – annak majdnem közepén – egységes, normális kinézetre kell törekednünk. Semmiféle önös érdek nem fűződik ahhoz, hogy engedélyhez kötjük a homlokzaton a változtatást, ennek kizárólag esztétikai okai vannak 

– mondta. Hozzátette, a lakások értékét az is befolyásolja, hogy maga a ház kívülről hogy néz ki, és az az ideális, ha az összkép egységet mutat. Ennek megfelelően nem csak a kültéri egységek elhelyezése, hanem a nyílászárók cseréje esetén is engedélyt kell kérni a Jókai Lakásszövetkezettől. Nyílászárókat csak az eredeti színnel és osztással megegyezőre lehet kicserélni.

A pécsi önkormányzatnak van erre vonatkozó városrendezési koncepciója, amelyet egyébként nem tartat be, illetve nem ellenőriz senki, pedig a város célja és érdeke kellene, hogy legyen, hogy a házak, panelek, társasházak szépek legyenek, egységes képet mutassanak. Vitás helyzeteket persze nem csak az esztétikai okok szülnek, hanem a berendezések – nappal észrevehetetlen, éjjel viszont a nyugodt alvást zavaró – hangja is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!