Országos razzia jöhet

2023.01.17. 20:09

Rengeteg roncsautót halmoztak fel Pécs déli határában

Pécs határában, de már a közeli falu, Kökény területén halmoztak fel valakik rengeteg autót – köztük roncsokat, bontott járműveket – a pogányi repülőtérrel szemben. Baranyában általánosságban rosszak a tapasztalatok, és országos razzia is jöhet idén.

Bóka Máté

„A vasasi városrészben végre felszámolták az illegális hulladéklerakót tavaly. Cserkútról is elszállították a rengeteg illegálisan tárolt gumit. Most a város déli határát szemelték ki ismeretlenek úgy látszik arra, hogy újabb szeméttelepet létesítsenek" - írta olvasónk, aki arról is beszámolt, hogy szerinte az utóbbi egy-két esztendőben kezdtek el szaporodni a pogányi repülőtérrel szemben az autóroncsok a fűben, s mára százszámra állnak a kiselejtezett gépkocsik ugyanott. Azt is megjegyezte, hogy „jól mutat az illegális roncstelep a város határában, és az ideérkező legalább látja, hogy hova jött".

Úgy fogalmazott, hogy szerinte a pécsi „városvezetés gyakorlatilag nem csinál semmit, a városüzemeltető Biokomnál pedig csak arra figyelnek, hogy meglegyenek a sokmilliós prémiumok". 

Mellár Tamás is intézkedhetne...

Ez utóbbi kijelentése kapcsán viszont megjegyezendő, hogy a terület Pécsen közigazgatási határán kívül van, igaz Péterffy Attila pécsi polgármester politikai szövetségese, a baloldali Mellár Tamás a térség parlamenti képviselője, akinek akár jelezhette volna a problémát az MSZP-DK-s támogatottságú városvezető.  

Úgy tudjuk, hogy az elmúlt években a helyi – tehát nem pécsi – illetékes hatóságok is foglalkoztak a dologgal, de ez idáig hulladékgazdálkodási hatósági eljárás nem indult a vállalkozóval szemben, de a lerakat hulladékgazdálkodási engedélyt sem kapott.

Akár bűncselekmény is lehet

A pécsi önkormányzattól független Baranya Vármegyei Kormányhivataltól megtudtuk, hogy általánosságban a gépkocsik tárolása abban az esetben tartozik a kormányhivatal hatáskörébe, amennyiben ténylegesen hulladékká vált járművekről van szó, ezért az autóroncsok státuszának tisztázása elsődleges kérdés egy hatósági ellenőrzés során. 

A roncsautók gyűjtése, bontása, kezelése és előzetes tárolása kizárólag hulladékgazdálkodási engedéllyel végezhető, ha ez nincs, akkor az közigazgatási szabályszegés és egyúttal bűncselekmény is.

Országos razzia jöhet

A hivatal arról is tájékoztatott, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy a régióban az utóbbi időben gyakoribbá vált az illegális autóbontás, a kedvezőtlen folyamatok visszaszorítása érdekében – a Baranya Vármegyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodási hatóságának javaslatát is figyelembe véve – a 2023-as országos hulladékgazdálkodási tervben kiemelt célként jelenik meg az illegális autóbontók feltérképezése és felszámolása. Ennek megfelelően a szakemberek a társhatóságok bevonásával a napokban Baranyában is megkezdik az ellenőrzéseket.

Több különböző engedély kellene

A szakemberek szerint a más hatóságok érintettsége is felmerülhet: az autók javítása, bontása csak a közlekedési hatósághoz történő bejelentés alapján végezhető, gépjármű-kereskedelem esetén működési engedély, illetve tárolásra, raktározásra, hulladékkezelésre vonatkozó telepengedély kiadására pedig az illetékes jegyző jogosult.

Az ügyben kerestük hétfőn Kökény illetékes jegyzőjét, de egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre, amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!