Omladozik a történelmi jelentőségű várfal

2023.01.19. 20:12

Több mint fél éve nem történt meg a leomlott szakasz helyreállítása a Klimó György utcában

M. R.

Fotó: Löffler Péter

A pécsi várfal Klimó György utca alján egy szálloda melletti szakaszán hónapok óta érintetlenül áll egy leomlott szakasz. Ha a Google térképén felkeressük a helyszínt, láthatjuk, hogy már júliusban is hasonló volt a látvány. A helyzet kapcsán felkerestük a Biokom Nkft-t, az alábbi kérdésekkel: Mi az oka az állapotnak? Végeztek-e vizsgálatot az elmúlt hetekben, hónapokban ezt illetően? Tartogat-e ez veszélyt a járókelők számára? Szükséges-e, illetve várható-e korrekció, a falszakasz helyreállítása? Van-e hasonlóan problémás szakasz a várfal többi részén, amely javításra szorul? 

A Biokom azonban arról tájékoztatta lapunkat, a városfal teljes egészében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat hatáskörébe tartozik. Őket az elmúlt hetekben több alkalommal is kerestük, de süket fülekre találtak leveleink, választ legalábbis nem kaptunk.

Január 18-án újra szemrevételeztük a szóban forgó szakaszt, a szálláshely mögötti udvarhoz vezető kapualjból az előző napi esőzést követően is csorgott még a víz. Nem tudni, a vizesedés okozta-e az adott szakasz megromlott állapotát, vagy esetlegesen egy fa gyökere gyakorolt nyomást a fal építőelemeire, s a városvezetés válasza nélkül minden további elképzelés már csak találgatás lenne. 

Azt azonban talán nem túl meredek állítani, hogy a pécsi városfal egyedülálló történelmi emlék, Magyarországon nem találunk máshol ilyen hosszú, a középkori állapotában fennmaradt falat, így az állapotának megőrzése és az omladozó szakaszok helyreállítása a jelenleginél magasabb prioritást is élvezhetne.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!