Egymillió lépéssel fejezik ki tiszteletüket

2023.01.06. 15:48

Túrasorozat indul Rockenbauer Pál születésének 90. évfordulója alkalmából

Idén január 14-én lenne kilencven éves a neves természetfilm rendező, Rockenbauer Pál.

M. R.

Legtöbben országjáró kéktúra-filmjeiről ismerhetik, a tévében legnépszerűbbé Másfélmillió lépés Magyarországon, illetve az …és még egymillió lépés című sorozatai váltak. Végakarata szerint végső nyughelye kedvenc kirándulóhelyén, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben található, egy nyers vörösmárvány kőtömb alatt, ahova 1987-ben helyezték hamvait.
Az idei emlékév apropójából az ő tiszteletére a Hosszúhetényi Turista Egyesület (HOTE) a zengővárkonyi önkormányzattal közösen öt túrából álló programsorozatot szervez.

– Minden túra Zengővárkonyba vezet, de más-más útvonalon más-más időszakban, hogy a Kelet-Mecsek sokszínűségét minél jobban be tudjuk mutatni – tette közzé a turista egyesület.

Az első emléktúrát január 14-én, a természetfilmes születésnapján tartják, Hosszúhetényből látogatnak el Rocken­bauer sírjához, ahol rövid megemlékezésre kerül sor, ünnepi beszédet Fülöp Csaba, Zengővárkony polgármestere mond. A túra a hosszúhetényi Tavasz vendéglőtől indul 9.30-kor, előreláthatólag délután fél ötig tart. A résztvevőket a zengővárkonyi önkormányzat létszámtól függetlenül a zengővárkonyi önkormányzat zsíros kenyérrel, meleg teával és forralt borral vendégeli meg.

A programsorozat kapcsán elkészítették az Egymillió lépés televíziósorozat lépésszámlálójának másolatát.
– Első emléktúrán lesz már lehetőség rá, hogy kipróbálják milyen is lehetett Tolnai Ferencnek a lépésszámlálót tolni. Ezután január 28-án közösen a Vas-megyei természetjárókkal Írott-kőről útjára indítjuk Szekszárdig – fogalmaz a HOTE.
Facebook-csoportot is létrehoztak „Rockenbauer Pál 90. Emlékév Indulj el egy úton...” néven, ahol minden információról frissen tájékozódhatnak az érdeklődők.
A tervek szerint a közeljövőben a szervezők szeretnék a sír környezetét is rendbe tenni, új padokat kihelyezni illetve egy emléktáblát állítani, amelyen bemutatnák Rockenbauer Pál életét, munkásságát és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra túra útvonalát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!