Három az egyben

2023.01.20. 14:20

Z-generációnak indul a Z-szak a Pécsi Tudományegyetemen is

Új természettudomány-környezettan önálló tanárszakot, Z-szakot indítanak hazánk hat egyetemén, köztük a pécsi egyetemen is – ezt jelentették be pénteken.

B. M.

A kép illusztráció

Fotó: View Apart

A szak ismertetője szerint a Z-szak a Z generáció természettudományos ismereteit szolgálja ki, célja az ökológiai fenntarthatóság és természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén. A hagyományos és vizuális kommunikáció eszközeivel is felvértezett végzettekre biztos állás vár a közoktatásban és a munkaerőpiac más területein.

Weiszburg Tamás, Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a szak egyik koordinátora a rendezvényen elmondta, az új, ötéves képzés az ország hat egyetemének hét képzőhelyén indul, köztük a Pécsi Tudományegyetemen is.  

Akkor vagyunk sikeresek, ha science-ben, a természettudományok terén is sikeresek vagyunk – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken, a Z-szak nyílt napján a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban. Hankó Balázs arról is beszélt, hogy az egyetemek összefogásában az országot lefedve indul a gyakorlatot középpontba helyező, Európában egyedülálló Z-szak.

A Z-szakot az államtitkár a 3 az 1-ben kávéhoz hasonlította, szavai szerint a Z-szakon megtalálható a fizika, a kémia és a biológia, és ezeknek egyben fogyasztva „teljesen más az íze, és sokkal inkább odavisz bennünket, ami a természettudományok lényege".

Emlékeztetett rá: február 15-e a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje, és arra biztatta a Z-generáció tagjait, hogy válasszák a Z-szakot, ahol kutathatnak, megismerhetik a természetet, a természetre zoomolhatnak és "science-tanárként" vihetik előre "a science ügyét, ami közös ügyünk".  Jelezte: szeretnének még előrébb jutni a természettudományos rangsorokban, ebben segíthet a Z-szak.

Bernert Zsolt, a nyílt napnak helyszínt biztosító múzeum főigazgatója köszöntőjében arról beszélt, volt olyan időszak, amikor a reálképzésben megkerülhetetlen volt a magyar oktatási rendszer, de most elmaradunk ettől az időszaktól. Reményét fejezte ki, hogy a Z-szak hozzájárul a reálképzés minőségének javításához és kiemelte, a múzeum elkötelezett a természettudományok integrált szemléletű megközelítése és oktatása iránt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!