Gyorsabb a felépülés

2023.01.13. 16:54

Újabb mérföldkőhöz érkezett a robotsebészeti program a Pécsi Tudományegyetemen (videó)

Megtörtént az első robottal végzett fül-orr-gégészeti beavatkozás az országban elsőként, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK).

Cz. E.

Ez egy újabb mérföldkövet jelent a hazai és egyben pécsi robotsebészeti programban. Dr. Papp András, a KK Robotsebészeti Munkacsoport vezetője elmondta, hogy ezáltal teljessé vált hazánk legkomplexebb robotsebészeti programja. Ennek külön érdekességet ad, hogy Magyarországon elsőként női konzolsebész, Dr. Somogyvári Krisztina fül-orr-gégész, klinikai onkológus szakorvos hajthatta végre az operációkat, aki nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a pécsi robotsebészeti csapat tagja lehet. Egy komoly felkészülési folyamat eredménye az, hogy valaki műtétet végezhet a DaVinci Xi robottal. 

Az első operációk során egy mandulaműtétet és egy megnagyobbodott nyelvgyöki mandula kisebbítést hajtottak végre, amelynél dr. Lőrincz Balázs Bendegúz nemzetközileg elismert fül-orr-gégész segédkezett.  

Ettől fogva a robottal most már a száj és garat korai daganatainak ellátása is lehetővé válik, amivel elkerülhető a hagyományos műtétek okozta nagyfokú roncsolódás. A betegek jobb életminőséggel, kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhatnak.

A PTE Klinikai Központ Robotsebészeti Munkacsoportja a tavaly ősztől üzemelő dupla konzolos DaVinci Xi robot segítségével egyébként már több sebészeti, urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti műtét elvégzésén van túl. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!