Nem keresik a megoldást

2023.02.20. 14:20

A folyóka szemlélteti a pécsi városháza szakmai munkáját

Egy kertvárosi folyóka mutatja meg, hogy inkább a levelezéssel, az állampolgári panaszok lekeverésével megy el az idő Pécsen, mintsem a megoldás keresésével. Városvezetői székből vélhetően csak egy kis mellékes ügy, ellenben a helyieket meglehetősen bosszantja – egy pécsi férfi azonban nem adta fel.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Néhányan talán még emlékeznek arra az ominózus esetre, amikor egy havihegyi útfelújítás miatt egy idős pécsi megelégelte azt, hogy nem veszik komolyan. Az úr egyenesen a pécsi városházára ment, hogy Péterffy Attila pécsi polgármesterrel beszéljen, ahol azonban a baloldali önkormányzat emberei rendőrt hívtak rá, és el akarták vitetni a hatósággal. Csak azért nem tudták kidobni a polgármesteri hivatalból az idős embert, mert a belvárosban többen is – köztük Berényi Zoltán jobboldali képviselő is – fül- és szemtanúi voltak az eseményeknek, és gyorsan nyilvánosságot kapott az ügy.

Szigorúan figyeli a közpénzek felhasználását 

De nemcsak ő az egyetlen, aki szélmalomharcot vív az MSZP–DK-s város- és cégvezetőkkel közérdekű ügyekben. Nagy B. Imre ugyanis egy kertvárosi folyóka ügyében szeretne dűlőre jutni a Biokom NKft. igazgatójával, Meixner Barnával és Ruzsa Csaba – külsős – alpolgármesterrel. 
A férfi nem kevés derűvel, ám annál szigorúbban próbálta ráirányítani a figyelmet leveleivel a közpénzek felhasználására, a Varsány utcában lévő posta előtti aszfaltozás és víz­elvezetés problémáira. 

A férfinak a Biokommal és a városházával folytatott levelezéséből ugyanis kiderül, hogy tavalyelőtt a Biokom a területet úgy aszfaltozta le, hogy már akkor tudható lett volna, hogy a korábban is hiányzó vízelvezetés miatt tócsák fognak keletkezni a járdán. Meixer Barna egy 2021 decemberi levélben le is írta, hogy majd 2022-ben, tehát már az elkészült aszfaltozás után fogják beépíteni a folyókát a járdafelületre. 

Fotók is készültek a hatalmas tócsákról 

Nagy B. Imre viszont a munkálatok megkezdésekor jelezte, hogy „az első alkalommal készült kopóréteg felvitele után még nagyobb területen állt a csapadékvíz”, és kifogásolta azt is, hogy rácsos folyókát helyeznek el, mert a környezők fák lombozata miatt gyorsan eltömődhet. A pécsi civil a helyes megoldás érdekében ironikusan további fizetésemelést javasolt a cégvezetőnek, hátha a problémát meg tudják oldani. 

Nagy B. István az állításait igazolandó nem volt rest egy csapadékos napon több fényképet is készíteni a már elkészült „vízelvezetésről”. Ezek pedig arról tanúskodnak, hogy a pocsolyák a folyóka mellett alakulnak ki, mert nem alakították ki a lejtést. A pécsi polgár azt javasolta a vezetőknek, hogy a „buta víznek” kellene szólni, vagy „okos esőt” megrendelni, hogy a csapadék a fizika törvényeivel szemben felfelé folyjon.

Javaslat: a felelős fizesse meg a javítás költségét 

A „Dominus Ruzsa Csabának, vice principalisnak” azt is mondta, hogy „sebaj, majd újra lesz építve harmadszor, negyedszer és akárhányszor közpénz felhasználásával, hiszen Pécs Megye Jogú Város Önkormányzata dúskálhat, sőt fuldokolhat a közpénzben, valahol csak el kell majd pazarolni, ha már mindenki megkapta a nem minimálbér fizetését”. Aztán mégis inkább azt javasolta tavaly novemberben, hogy az ismételt újraépítés ne közpénzen valósuljon meg, keressék meg a felelőst, fizessen be az önkormányzat kasszájába annyit, amennyibe a munka került. 
A válaszadásra a Biokomtól 30 napos határidőt mondtak neki, de ez már régen letelt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!