Bama.hu videó

2023.02.15. 13:14

A kávébabtól a csészéig kísértük végig sokak kedvenc italát (galéria) - videó

A kávé útját jártuk be a pécsi Cracker Jack pörkölő üzemben, ahol Agócs Réka és Hajdú Balázs kalauzoltak el a feldolgozás rejtelmeiben, a nyers zöld kávétól a kész italig.

M. R.

Fotó: Laufer László

– Az alapanyagokat illetően mindig igyekszünk, hogy szezonálisan a legfrissebb termést szerezzük be – mondta el Hajdú Balázs.

A nyers, savanykás, enyhén fermentált illatot árasztó zöld kávészemek zsákokban várnak a sorukra, hogy a pörkölőbe kerüljenek. A gépben a saját tengelye körül forgó – talán leginkább a mosógép működésére emlékeztető – dobba helyezik a szemeket, ezúttal négy kilogrammnyit.

– Ebből a pörkölés során három és fél kiló kész kávé lesz. Nedvesség távozik belőle a folyamat során, a térfogata viszont nő – tette hozzá a kávé­specialista.

A magas minőségű, speciality kávéra, amelyet Hajdú Balázs csapata is képvisel, a világos pörkölés jellemző.
– A vízgőz távozása miatt hallani lehet egy reccsenést, nem sokkal ez után ki is vesszük a gépből – magyarázta Balázs, s hozzátette, a második reccsenést követően már a sötétebb, olasz pörkölésről beszélünk. A Cracker Jack üzemben – melynek nevét is ez a reccsenés ihlette – azonban a készítők célja az, hogy a rövidebb pörkölési idő által megőrizzék az adott termés sajátos ízvilágát. Ez több változótól függ.

– Meghatározó a termőterület, a fajtavariáns, illetve az is, hogy miként dolgozták fel az adott kávét a farmon – fogalmazott Agócs Réka.

Sokat befolyásol a végeredményen, hogy mennyi energiát és milyen erősségű légbefúvást kap a rendszer, illetve az is, hogy milyen sebességgel forog a már említett dob.

Látogatásunkkor épp egy perui kávé készült, kilenc és fél perces pörkölési idővel. A szakértők az adott kávéfajták pörkölésekor minden változót lejegyeznek és nyomon követnek, így az általuk meghatározott paraméterek figyelembe vételével tudják ugyanazt az ízt elérni a későbbi gyártások során is.

Az elkészült szemek néhány perc alatt a hűtőtálcán nyerik vissza az eredeti szobahőmérsékletüket, ezt követi a válogatás.
– Ma már van egy profi válogatógépünk, korábban ez én voltam – mondta mosolyogva Agócs Réka, utalva arra, hogy korábban kézzel végezték a munkafolyamatot.

– A legtisztább alapanyagba is kerülhet oda nem illő anyag, kisebb kavics vagy kukoricadarabok, valamint a pörkölés során is keletkeznek az elvárt minőségtől eltérő, alul- vagy éppen túlpörkölt szemek, ezért elengedhetetlen a gondos válogatás – hangsúlyozta Hajdú Balázs.

A gép rendkívüli gyorsasággal működik, így rengeteg időt is spórolnak a folyamatban.
– A válogató két szenzoros kamerával van ellátva, ezek segítségével színárnyalat alapján végzi a szűrést. Így tudjuk a minőséget a legmagasabb szinten biztosítani – világított rá Hajdú Balázs a modern technológia nyújtotta előnyökre.
Ezt követően már csak a csomagolás van hátra, amelyből természetesen a kávéfőzőgépbe kerül a megfelelő mennyiség, onnan pedig már csak percek kérdése, hogy az illatos, zamatos kávé a csészénkben landoljon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!