Hol, miért nem állít meg?

2023.02.23. 10:40

A kereskedelmi KRESZ-táblák nem sokat érnek a gyakorlatban

Egyre inkább elterjedt, hogy az ingatlantulajdonosok úgy próbálják meg felhívni figyelmet az ingatlanjaik megközelítésének biztosítására, hogy különböző, a hivatalos KRESZ-táblákra hasonlító táblákat helyeznek el.

Bóka Máté

A rendőrség szerint azonban ezeknek külön nincs semmilyen joghatásuk a közlekedőkre. 

Általánosságban elmondható, hogy a KRESZ tiltja azt, hogy egy adott ingatlan kapubejárójába, garázsához beparkoljanak. A jogszabály pontosan úgy fogalmaz, hogy „tilos várakozni  ott, ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza”. 

Az egyre sokasodó gépjárművek miatt azonban egyre több konfliktus van az autósok, valamint az ingatlantulajdonosok között. Sok esetben ugyanis előfordul, hogy az adott lakók megelégelve azt, hogy nem állhatnak meg a házuk előtt, különböző táblákat tesznek ki az útra, a házukra, vagy éppen ingatlanuk előtti területre. Ezzel kívánják azt megakadályozni, hogy mások elfoglalják a helyüket, vagy éppen a ki- és behajtásukat akadályozzák. 

Az egyik tettyei utcában éppen arra hívták fel a figyelmünket az ott lakók, hogy ez egyik házon olyan táblát helyeztek el, ami nem csak a kapubejáró, hanem a mellette lévő területekre is vonatkoztatva tiltaná a megállást. Pontosabban azt mutatja, hogy nagyjából 3-3 méterre a kapubejárótól nem szabadna megállni a ház előtt, mert különben elviszik az autókat. A földhivatali dokumentumok szerint a magántulajdonban lévő ingatlanon található tábla már a városi közterületre vonatkozik, hiszen a ház éppen a telekhatáron áll. 

Meg is kerestük a rendőrséget az ominózus táblával kapcsolatban, hogy jogszabálysértő-e egy ilyen tábla elhelyezésre, mennyiben engedik meg a jogszabályok az ilyen jellegű tiltótáblák kihelyezését. A hatóság úgy fogalmazott, hogy „a tábla kereskedelmi forgalomban kapható, saját ingatlanra történő kihelyezésének nincsen akadálya, azonban annak semmilyen joghatása nincs a közlekedőkre”. Ezzel együtt azonban a környéken élők az egyébként köztulajdonban lévő szóban forgó területen mégsem mernek megállni, nehogy valamilyen atrocitás érje őket emiatt. 

Az ügy általános természetét illetően vélhetően mellékes körülmény, de a tettyeiek szerint az említett ingatlan annak a Bodnár Imre ügyvédnek a lakhelye, aki Péterffy Attila pécsi polgármestertől több tízmillió forintos megbízásokat kapott átvilágítás címén, és jelenleg a városvezető gyurcsányista frakciószövetséggel azonos nevű szervezet, a Pécs Jövője Egyesület elnöke is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!