Fagylaltoslányként kezdett

2023.02.12. 07:01

A kocsmai politizálásokban nem vesz részt Bondra Zsoltné

Amennyiben valaki évtizedeket húzott le a vendéglátóipari pultok mögött, annak egy egyetemi pszichológiai tanszéken sok újat már aligha tudnak mondani. Bondra Zsoltné, született Palotai Teréz érti a vendégek nyelvét.

Pucz Péter (forrás: pécsi újság.hu)

Fotó: D.É.

Ez azonban fordítva nem feltétlenül igaz, mert esetenként nem a füllel, hanem az értelemmel akad gondjuk a feleknek. Ilyenkor azonban mindenki jobban jár, ha a józan ész győz, nem a maligánfok kerekedik felül. Érthetően, nagy adag türelem, tapasztalat is kell a viták kezeléséhez. De ilyen erényekkel is bír. 

Az fontos része a szakmának, hogy pakolni, tölteni, mosogatni, takarítani, számlázni, meg leltározni kell, szinte folyamatosan. De a fogyasztókkal jó kapcsolatot is szükséges kialakítani, ellenkező esetben záráskor kongani fog a kassza. Abból meg nem lehet fenntartani az egységet sokáig. 

– Fagylaltoslányként kezdtem a szakmát – árulta el az ismerősei körében csak Terkaként ismert hölgy. – Fiatalon jó iskola volt, még úgy is, ha akkoriban nem akadt hozzá megfelelő szakmai végzettségem. 

– A fiúk próbálták csapni a szelet, szórták a „jobbnál-rosszabb” poénos beszólásokat? 

– Akadt ilyenre példa, de kissé más volt abban az időben a világ. Talán diszkrétebb lehetett a beszédforma, mint évtizedekkel később. Egy lánykának nyilván néha még tetszett is a társalgás, ám érezni kellett, hol vannak a határok. 

– Ma ablakon keresztül is felismeri a problémás alakokat? 

– Jó eséllyel igen. Olyankor szoktam magamban fohászkodni, hátha továbbáll az illető. De ez nem mindig jár szerencsével. A szakma már csak ilyen. 

– Nehéz rendet tartani a kocsmákban? 

– Tulajdonképpen ez az, amit alig lehet tanulni. Az évek során természetesen hatalmas jártasságra lehet benne szert tenni. Udvariasság, de határozottság, ezek a főbb irányvonalak. 

– Miről nem ajánlatos beszélgetni munka közben? 

– Úgy vélem, a legjobb, ha egy üzletvezető kerüli a politikát. Abból előbb-utóbb csak bajok, viták születhetnek, átcsaphat a szöveg a zabolátlan szintre is, utána meg alig lehet megfékezni a feltörő indulatokat. 

– Maradhat hát a „minden más”? 

– Majdnem valamennyi egységben működik televízió. Mivel azért több a férfi ilyen helyeken, mint a nő, ezért népszerűek a sportadások. Nem lettem futballszakértő, de követem a történéseket. Szokták is kérdezni, hogy kinek drukkolok. Egy másik nem képviselőjének is akadhatnak érdekes, netán humoros megjegyzései a témában. 

– Fárasztó lehet a fizikai terhelés mellett is állandóan figyelni. 

– Már belejöttem. Lettek volna lehetőségeim másfelé elmozdulni, mégis maradtam. Mostani eszemmel nem nagyon tudnék magamnak mást elképzelni. Szóval siránkozni nem kívánok. 
 

A Platán az egyik törzshelye

A Pécsett, 1968-ban született Bondra Zsoltné 1990-ben kezdett dolgozni a vendéglátásban. Ilyen végzettséget azonban csak 2000-ben szerzett. Számos helyen megfordult, jelenleg a Surányi Miklós úton lévő Tüzes kávézóban, illetve a Nagy Jenő utcában, a Platán sörözőben lehet vele könnyen összefutni. Férjezett, három gyermeke, immár öt unokája van, de érkezik a hatodik is. Szabadidejében szeret varrni, kisebb kézműves tárgyakat, ajándékokat készíteni, ahol megmutathatja kreatív oldalát. Élete párja szerint elég széles a hitvese ruhatára, de az még mindig, folyamatosan bővül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!